Opportunity kreće u desetu godinu istraživanja na Marsu

Predviđen da radi tri mjeseca - izdržao stotinu i osam mjeseci na Marsu! Opportunity je proslavio punih devet godina rada na Marsu te ušao u desetu godinu.

Umjetnički prikaz MER Opportunity na rubu Marsova kratera.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2197

Kada je 25. siječnja 2004. godine NASA-in rover Opportunity, zaštićen specijalnim zračnim jastucima doslovce tresnuo u Marsovo tlo, većina njih uključena u projekt bila bi zadovoljno "potpisala" samo da izdrži pad i preživi koji dan na crvenom planetu u području Meridiani Planum gdje je sletio. Marljivi inženjeri hrabro su izjavljivali kako će (prođe li slijetanje uspješno) rover garantirano raditi 90 dana, a kasnije - tko zna. Malo je tko vjerovao da će nakon prvih uspješnih tjedana rada na Marsu, rover uspjeti preživjeti marsovu zimu. No, dani su prolazili, tjedni, mjeseci, godine... Nakupilo se do danas ono što zaista nitko nije smatrao vjerojatnim. Opportunity je proslavio punih devet godina rada na Marsu te ušao u desetu godinu.


Opportunityjevi tragovi na marsovoj površini. © Ljubaznošću: NASA
Danas je već "veliko dijete" s kojime su se i inženjeri i znanstvenici dobro sporazumjeli. Preživio je dječje bolesti, naučio kako se na Marsu treba ponašati. Podario čovječanstvu pozamašne datoteke podataka o uvjetima na planetu od kojega nas, kada nam je najbliže, dijeli 60-tak milijuna kilometara. Rover je do sada odvozio 35.460 metara iako je bilo predviđeno da izdrži tek 600 metara. Nevjerojatan uspjeh znanosti i tehnike! NASA je toliko dobro savladala "Lekciju Mars" da je Opportunity prešao gotovo šest stotina puta duži put nego smo se nadali, preživio je čak trideset šest puta duže nego je itko to očekivao, a još je uvijek u odličnoj kondiciji. Njegov tehnološki blizanac, rover Spirit nije bio tolike sreće, elektroni u njegovim informatičkim komponentama, zaustavljeni su krajem 2010. godine nakon "samo" šest godina rada. Spirit i Opportunity spadaju u NASA-in program Mars Exploration Rover Project koji svoje porijeklo vuče iz sredine devedesetih godina prošlog stoljeća.

Ilustracija MER rovera na Marsu.
Do kada će Opportunity (pre)živjeti na Marsu nitko ne zna. U tehnici postoji nešto što se zove zamor materijala. Jednoga će dana, prije ili kasnije, doći do kvarova, možda će se rover postepeno gasiti, a možda će odjednom i bez najave otkazati neki ključni dio i zaustaviti odiseju ovog Zemaljskog izaslanika. Kako bilo, jednom kada rover stane, a ljudi kroz nekoliko desetljeća ili stotina godina dođu i ostanu na crvenom planetu, oko Opportunitya će zasigurno podignuti spomeničko zdanje. Ovaj je rover to zaslužio baš kao i inženjeri čija imena nećemo praktično nikada saznati u medijima. Hvala Opportunity, hvala inženjerima, a za kraj sjetite se da se cestovni promet na Zemlji još samo prije kojih par desetaka godina odvijao konjskom zapregom u današnjim metropolama! Da, daleko smo dogurali znanjem i tehnikom. Kada bi u društvenim odnosima napredovali makar djelić toga puta, na plavom planetu ne bi bilo nasilja, nepravde, gladi. Sretan ti rođendan Opportunity!

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!