Opportunity se priprema za još jednu zimu na Marsu

NASA-in rover Opportunity traži mjesto za prezimljavanje. Nakon trinaest i pol godina i prijeđenih 45020 metara na Marsu, vrijeme je za još jedno prezimljavanje.

Ilustracija rovera Opportunity na Marsu
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1259

Marsovska zima približava se lokalitetu Endeavour kratera. Svakim danom fotonaponski solarni paneli NASA-ina rovera Opportunity dobivaju sve manje svjetla, radne operacije rovera pažljivo se planiraju i traži se pogodno mjesto za preživljavanje duge, hladne zime. Opportunity trenutačno istražuje "Perseverance Valley" na zapadnim obroncima Endeavour kratera i u potrazi je za padinom na koju će ga kontrolori misije parkirati. Rover mora osigurati bar minimalnu osunčanost fotonaponskih panela kako bi tijekom kratkih Marsovskih zimskih dana (SOL-a) proizveo dovoljno energije kojom će grijati svoje najosjetljivije sklopove i povremeno se javiti kući.


Mjesto gdje je sletio Opportunity (vidi se i lander). © Ljubaznošću: NASA / JPL
To se postiže na način da se rover parkira na padini pod kutom prema sjeveru kako bi paneli bili čim više nagnuti k jugu - prema Suncu. Lansiran je 07. lipnja 2003. godine, a amarsirao je 25. siječnja 2004. godine. Iako mu je predviđeni radni vijek bio najviše do kraja travnja 2004. godine, on je nakon trinaest i pol godina rada još uvijek operativan! Ukupno je na Marsu proveo 4837 tamošnjih dana (SOL-a) pri čemu brojač prijeđenih kilometara na današnji dan pokazuje 45020 metara.

Opportunity traži mjesto za prezimljavanje. © Ljubaznošću: NASA
Preživi li ovaj pripadnik druge generacije Marsovih rovera još jednu zimu, te uspješno odveze još jednu istraživačku sezonu, naredne godine proslaviti ćemo njegovih 5000 dana na Marsu, a moguće i (prvih) pedeset kilometara kotrljanja po pijesku i kamenju. Uspjeh kakav se nitko, ali ama baš nitko, nije ni u snu usudio zamisliti.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!