Ptičica - nasmiješite se, snimamo

Portret-fotografija NASA-ina rovera Curiosity, snimljena 31. listopada 2012. godine na Marsu, izgleda kao da ju je načinio profesionalni fotograf za marketinške potrebe u nekom foto-studiju.

Curiosity na crvenom planetu
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1713

Teoretičarima zavjere ovo je krunski dokaz kako NASA sve ovo radi u studiju na Zemlji, no ipak, nije tako. Fotografija koju donosimo je zapravo mozaik sastavljen od 55 pojedinačnih fotografija računalno obrađenih i ukomponiranih u jednu. To je učinjeno na način da se robotička ruka s Mars Hand Lens Imager (MAHLI) sustavom postavila na istureni položaj i pomicala kako bi načinila dovoljan broj fotografija iz različitih kutova, a što je omogućilo spajanje svih njih u jedinstvenu, pomalo nevjerojatnu fotografiju.


Znatiželjko je napravio svoj autoportret na kojemu ponosno prikazuje svoju ljepotu.
© Ljubaznošću: NASA
Nešto slično kao kada uzmemo mobitel-kameru u ruku, odmaknemo ju od sebe pa snimimo sami sebe, samo puno sofisticiranije. Snimljeno je područje kratera Gale gdje se rover nalazi, u pozadini se vide planine Aeolis Mons, a desno je vrh Mount Sharp. Fotografije ovakvog tipa inženjerima misije služe i kao tehnička dokumentacija o stanju rovera, nakupljenosti slojeva prašine na tijelu robota, utjecaju vremenskih prilika i slično. Zbog tehničkih ograničenja (čitaj; kutova snimanja) poneki dijelovi rovera izgledaju izobličeni (kotač u prvom planu), no to nimalo ne umanjuje ljepotu i kvalitetu fotografije.

Autoportret u 3D prikazu. © Ljubaznošću: NASA
Ukoliko niste zadovoljni ovom "običnom" fotografijom, pogledajte istu priređenu u 3D tehnici. Uzdahnite, uzmite 3D naočale i uronite u svijet kakav ljudsko oko uživo neće iskusiti još najmanje tri desetljeća. Samo zahvaljujući ljudskom entuzijazmu, financijskim sredstvima, znanosti i tehničkim tvorevinama, danas možemo uživati u ovakvim pejzažima i istraživati svjetove u svemiru, na način koji je prije samo dvadesetak godina bio gotovo nezamisliv. Uživajte u Marsovom krajoliku.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!