Razglednica s Marsa

Kad negdje otputujemo javimo se svojima doma razglednicom, u novije vrijeme istu je u većini slučajeva zamijenio Internet, sms, mms i slične "drangulije" ali običaj je ipak ostao, javiti se riječju i slikom.

Mauna Kea na Havajima podsjeća na površinu Marsa. © Ljubaznošću: NASA / JSC
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2353

NASA-in robot Curiosity je u utorak 06.11.2012. godine proslavio prvih 90 dana na Marsu. Svakog se dana javlja kući da bi prenio dojmove s putovanja. Neki od tih "dojmova" poprilično su šturi i označavaju telemetrijske podatke, drugi su pak očitanja različitih mjerenja, treći predstavljaju fotografije s lica mjesta. E, upravo su ovi potonji dojmovi nekako najinteresantniji javnosti. Dobro kadriranje, zanimljivi pejzaži, intrigantni detalji, sve su to atributi za prave "razglednice s Marsa". Posljednjih godina roboti na crvenom planetu poslali su nam toliko podataka o situaciji na Marsu i pregršt fotografija, koje su nam postale dio svakodnevnice.


Razglednica s Marsa
Pustinjski pejzaži isprepleteni kamenjem na tlu i brdima u daljini nekako se čine nadohvat ruke. No ipak, riječ je o fotografijama načinjenim stotine milijuna kilometara daleko od Zemlje. Zahvaljujući ljudima, znanju i tehnici, u prilici smo vidjeti izvanzemaljski svijet kao nitko nikada prije u ljudskoj povijesti. No nešto tamo, na desetinama tisuća fotografija, ipak nedostaje. Nedostaje pokoja vlat trave, drveće, čovjek... Donosimo vam mozaik fotografiju načinjenu kadrovima s Marsa i sa Zemlje. Proteći će stotine i stotine godina, a možda i tisućljeća prije nego čovjek utroši bilijune dolara na osvajanje (teraformiranje) crvenog planeta, a razglednica s Marsa bude nalik fotografiji koju donosimo.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!