Ruže cvjetaju na Marsu?

Činjenica je da o Marsu znamo tako malo. Moguće je da na Marsu cvjetaju tamošnje ruže ili neko drugo bilje, no nepobitnih dokaza o tome zasigurno (još) nema.

Curiosityjev instrument Mars Hand Lens Imager (MAHLI). © Ljubaznošću: NASA / JPL-Caltech / MSSS
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2524

Zanimljive "svijetle kreature" koje NASA-in rover Curiosity pronalazi na svojim istraživanjima više i nisu alarmantna novost. U nekoliko navrata na terenu uokolo rovera pronađene su male, svijetle tvorbe. Kada su prvi puta uočene inženjerima se kosa dizala s glave obzirom je radna pretpostavka bila da su to dijelovi rovera koji su otpali. Čini se kako "svijetle kreature" ipak nisu porijeklom s NASA-ina robota već da su tvorbe nastale na Marsovom tlu. Ali što su one zapravo? Nitko zasada to s sigurnošću ne zna. Znamo kako su te tvorbe veličine svega nekoliko milimetara. Radi li se o nekom kemijskom procesu na površini ili ispod površine koji rezultira takvim tvorbama? U lepezi mnogobrojnih pretpostavki prisutni su i komentari da Curiosityjev RTG generator utječe na Marsovo tlo te izaziva nastanak ovih tvorbi. Ne manje nevjerojatna je pretpostavka da se radi o svojevrsnoj Marsovoj vegetaciji - možda baš o tamošnjim ružama.


Marsova "ruža", tajanstveni objekt kojega je snimio Curiosity. © Ljubaznošću: NASA / JPL-Caltech / MSSS
U svakom slučaju "Marsove ruže", kako su ove kreature neslužbeno nazvane, privlače pažnju znanstvenika i biti će detaljnije proučene. Sve dok ne dobijemo egzaktne i nedvosmislene podatke o njima moći ćemo za vlastitu dušu reći kako na Marsu cvatu ruže - i biti ćemo (bar privremeno) u pravu, kao i da kažemo kako se radi o sitnom zrncu pijeska koji zbog svoje svijetle boje odudara od ostalog tla. Fotografije načinjene sa sustavom Mars Hand Lens Imager (MAHLI) na žalost ne daju konačan odgovor ali podgrijavaju maštu znanstvenika i javnosti. Istražujući tekstove na tu temu naišao sam na zanimljiv komentar jednog čitatelja, kaže otprilike ovako; "Volio bih da na Marsu pronađu dijamante ili zlato, tada znanstvenici ne bi trebali muku mučiti s administracijom koja na kapaljku daje novac za letove na crveni planet - u roku od par godina kompanije bi tamo poslale robote i dopremale svemirsko blago na Zemlju". Tko zna možda se na sveopću radost kemijskim analizama pokaže kako su ove "Marsovske ruže" zapravo građene od bisera...

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!