Snimljen leteći tanjur u marsovoj atmosferi

Snimke koje ovih dana u sve većem broju pristižu s Marsa od strane NASA-ine misije Mars Science Laboratory pokazuju fantastične pejzaže ali i trenutke odvijanja same misije.

Odbačeni toplinski štit MSL-a u slobodnom padu prema marsovoj površini. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3641

Opremljen mnogobrojnim kamerama, Curiosity je snimao sve sekvence misije pa tako i sam let kroz donje slojeve atmosfere i trenutke slijetanja. Na dijelu završne putanje pri aktivaciji padobrana došlo je do odvajanja toplinskog štita koji je snimljen kamerom MARDI tijekom pada prema površini. Izgledom podsjeća na "pravi leteći tanjur" četiri i pol metra u promjeru. Tako, odsad osim letećih tanjura u Zemljinoj atmosferi imamo i njihovog pandana u Marsovoj atmosferi.


Detaljni snimak toplinskog štita u padu, koji je odbačen nekoliko sekundi prije nastanka ove fotografije. © Ljubaznošću: NASA

Vlastiti portret koji je Curiosity napravio pomoću svojih Navcam kamera. © Ljubaznošću: NASA
Curiosity se svakim danom sve više budi iz polusna. Njegovi uređaji i instrumenti u punoj su kondiciji, a kontrolori misije uključuju ih i testiraju prije nego rover pokrenu po prvi puta. Pristigla je i prva "panoramska fotografija" načinjena tehničkim kamerama sa glavnog jarbola. Iz NASA ističu kako su sve dosad objavljene fotografije samo uvod u još bolje materijale koje će Curiosity slati na Zemlju čim se rover u cijelosti osposobi za planirane radne zadatke.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!