Završena je misija MER na Marsu

Službeni kraj najdugovječnijeg rovera na Marsu i kraj misije MER (Mars Exploration Rovers) koja je ostvarila nevjerojatne uspjehe u istraživanju Marsa.

Ilustracija rovera Opportunity na Marsu
Članak
0Komentari
Broj otvaranja783

Najdugovječniji robot rover u Sunčevom sustavu, NASA-in Opportunity (MER-B) i službeno je proglašen mrtvim 13. veljače 2019. godine, dan prije Valentinova. Nakon nekoliko mjeseci bez ikakva signala s Marsa, uz gotovo devet stotina radio komandnih seansi buđenja, NASA je odlučila i službeno okončati misiju. Iscrpljene su sve mogućnosti da se rover "probudi", vrijeme je da uđe u povijest poput njegova blizanca, rovera Spirit (MER-A). Ovaj dvojac nosi titulu najdugovječnijih robota na kotačima koji su svoj radni vijek odradili na nekom drugom nebeskom tijelu.


Rover Opportunity tijekom ispitivanja. © Ljubaznošću: NASA/JPL
Oba su rovera lansirana u ljeto 2003. godine. Na Mars su prispjeli početkom 2004. godine. Tehnička garancija davala im je operativnost od 90 radnih dana. Spirit je odradio punih šest godina prije nego je tijekom proljeća 2009. godine upao u pješčanu zamku iz koje se nije mogao na vrijeme izvući te je 2010. godine prestao s radom. Opportunity je imao više sreće i bio operativan sve do ljeta 2018. godine. Prema tehničkoj garanciji i jedan i drugi su bili predviđeni da rade (najmanje) do proljeća 2004. godine!

Rover u landeru. © Ljubaznošću: NASA / JPL
Marsovo okružje iznimno je zahtjevno za tehniku, svakim novim orbiterom, landerom, roverom, saznajemo sve više o svijetu koji se nalazi na nekoliko desetaka milijuna kilometara daleko od Zemlje. Čovjek vrijedno skuplja i interpretira sve što naši robotički izaslanici odrade u dubinama svemira. Svaki od njih dao nam je puno odgovora ali još više pitanja. Na greškama se uči, svaki novi stroj kojeg šaljemo daleko od Zemlje bolji je od prethodnika. Spirita i Opportunitya biti će teško nadmašiti. Sada bez kolanja elektrona u električnim kablovima mirno čekaju na Čovjeka. Čovjeka koji će ih jednom u budućnosti posjetiti i načiniti od njih posebna mjesta, mjesta koja će budućim generacijama zadati više glavobolje nego divljenja. U isto vrijeme kada smo se ubijali diljem planeta tko zna radi čega, istraživali smo i nove svjetove.

Prvi rover na Marsu u misiji Pathfinder, i MER rover - usporedba veličina. © Ljubaznošću: NASA / JPL
Opportunity je na Marsu prevalio put od preko 45 km, pronašao je pri tome meteorite, riječna korita i stijene koje je formirala voda, "borovnice" (sferule)... svakakva Marsovska čudesa, i na Zemlju poslao 217.594 fotografije koje su sve do jedne dostupne na internetu. Većina lijepih slika načinjena je kamerama smještenim na takozvanom jarbolu, njihova visina od tla je na visini očiju prosječnog čovjeka. Opportunity hvala što si za nas hrabro koračao crvenim planetom, što si za mnoge od nas postao puno više od brižljivo sklopljenog komada metala i što si milijunima ljudi diljem svijeta omogućio da "stignu" na Mars kao digitalni zapisi imena u sklopu hardwarea misije.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!