Astronauti ugostili Baracka Obamu

Četvrtak, 26. ožujka 2009. u 20:55 sati

"Gospodine Predsjedniče, dobrodošli na Međunarodnu svemirsku postaju!" Bile su ovo prve riječi zapovjednika ISS-a Mickea Finckea tijekom početka razgovora, 24. ožujka 2009. godine, na relaciji Bijela Kuća - ISS. Naravno, riječ je o figurativnom dolasku aktualnog američkog predsjednika na ISS. U stvarnosti, odaje Bijele Kuće ugostile su nekolicinu djece, kongresnika i bivšeg astronauta Billa Nelsona te je uz pomoć računalno-komunikacijske opreme ostvarena direktna telekonferencijska veza Zemlja-Svemir (pogledajte video snimak ovog događaja). Ovaj je razgovor dio Obamina nastojanja da se u svemirske znanosti i edukaciju uloži dodatna pozornost i sredstva kako Amerika ne bi zaostala s visokoobrazovanim kadrom u ovoj oblasti. Obama se već tijekom svoje predizborne kampanje izjasnio kako mu je svemirski program jedan od prioriteta u mandatu.


Razgovor Predsjednika Baracka Obame s astronautima na ISS

Početkom videokonferencije s astronautima na ISS-u, Obama je najprije pozvao zapovjednika ISS-a riječima; Pozdrav zapovjedniče, čujete li nas?! Nakon protokolarne izjave o dobrodošlici na ISS uslijedilo je izvješće o upravo završenom poslu postavljanja novih solarnih panela na ISS čime je osigurana dovoljna količina električne energije za rad postaje i stalan boravak šestero astronauta. Predsjednika i nazočne zanimalo je kako žive i rade astronauti u svemiru, na što mu je odgovoreno kako se sada nalaze na visini od oko 350 km iznad Zemlje te da upravo nadlijeću jugoistočne obale SAD. Fincke je nadodao i kako im za jedan oblet oko Zemlje treba samo 90 minuta brzinom od 28.000 km/h, te kako za vrijeme jednog Zemaljskog dana astronauti na ISS-u budu svjedoci čak 19 izlazaka i zalazaka Sunca. "To je nevjerojatno, ponosni smo na sve Vas gore" - bio je komentar predsjednika koji nije skrivao svoj ushit razgovarajući s astronautima, baš kao što to nisu skrivali ni učenici okupljeni oko njega.


Predsjednik Barack Obama i desno, bivši astronaut Bill Nelson

Saznali su kako se na ISS-u u ovom trenutku nalazi čak desetero astronauta; sedmorica članova raketoplana Discovery (zapovjednik Lee Archambault, pilot Dominic Antonelli, specijalisti John Phillips, Sandra Magnus i svemirski "šetači" Steven Swanson, Joseph Acaba i Richard Arnold) te troje trenutnih članova posade ISS-a (zapovjednik Micke Fincke, letni inženjer Yury Lonchakov i Koichi Wakata). Wakata je prvi japanac koji će duže vrijeme boraviti na ISS-u. Zanimljivo je kako je on na ISS došao kao član posade raketoplana Discovery, gdje je zamijenio Sandru Magnus. Ona se vraća kući tako upražnjenim mjestom na američkoj letjelici, a Wakata ostaje u svemiru, gdje za par dana očekuje novu pilotiranu letjelicu tipa Sojuz iz Rusije s kojom dolazi nova posada ISS-a (Michael Barratt i Gennady Padalka) te svemirski turist (Charles Simony).


Astronauti na ISS, s lijeva na desno, gornji red: NASA-ini astronauti iz shuttle misije STS-119, Steve Swanson,
Richard Arnold i John Phillips. Srednji red, posada ISS-a, ekspedicija 18, NASA-ini astronauti Sandra Magnus 
i Michael Fincke, ruski kozmonaut Yury Lonchakov i japanski (JAXA) astronaut Koichi Wakata. Donji red NASA-ini
astronauti iz shuttle misije STS-119, Tony Antonelli, Lee Archambault i Joseph Acaba.

Na kraju razgovora Obama se našalio s astronautkinjom Magnus na račun njezine duge kose koja u bestežinskom stanju, ako nije svezana stvara manje probleme. Magnus je rekla kako će zadržati dugu kosu čak i ako ponovo bude letjela u svemir ali da se slaže s njegovom opservacijom kako je kratka kosa lakše podnošljiva u svemiru. Amerikanci, Japanac i Rus na istom poslu u svemiru jasan su pokazatelj nužnosti međunarodne suradnje u svemirskim istraživanjima, kako u Zemljinoj orbiti tako i u pripremama za ponovno osvajanje Mjeseca, a tijekom narednih nekoliko desetljeća i na odiseji prema Marsu. Discovery danas napušta svemirsku postaju, a tijekom četvrtka slijedi posljednja provjera toplinskih štitova te povratak u Kennedy Space Center, u petak kasno navečer.