Božićni darovi kao nigdje na planetu

Darovi kao zalog za drugo polugodište pri Industrijsko obrtničkoj školi u Puli napreduju punom parom i biti će nešto doista posebno za vidjeti.

Neobični darovi. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Članak
0Komentari
Broj otvaranja284

Božićni blagdani vrijeme su naše bližnje i vrijeme za darivanje. Istina, sa zapadnjačkim stilom života malko smo u tome zastranili i pretjerali, ipak dobri duh ljudskosti (još uvijek) obitava u nama i oko nas. Učenici i profesori Industrijsko obrtničke škole u Puli podarili su sami sebi darove ispod Božićnog drvca kakve nema nitko na planetu Zemlja. Umjesto čokolada i slatkiša, čarapa i dekica, podno njihova bora nalaze se makete Mjesečeva landera i rovera.


Učenici su bili posebno vrijedni. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Ove tehničke tvorevine idejno su zamišljene u sklopu programa LUNA 2020 pri Astronomskoj udruzi Vidulini koja je sa SYNERGY MOON TEAM dospjela u finale međunarodnog natjecanja Google Lunar X Prize. Modeli, odnosno makete u vjernom gabaritnom omjeru (M 1:1)  grade učenici sa svojim profesorima u Industrijsko obrtničkoj školi na Vidikovcu. Lander i rover su sada mehanički gotovo u cijelosti završeni, orbiter i raketa-nosač ovih tehnikalija prema Mjesecu,  grade se paralelno no vrijeme u školi prebrzo prolazi kad se rade zanimljive, poučne i korisne stvari.

Profesora se pažljivo sluša dok objašnjava. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
U drugom polugodištu ovi Božićni darovi biti će finiširani, opremljeni senzorikom, obojeni i spremni za permanentno postavljanje u Mjesečev atrij unutar škole, gdje će i generacijama koje dolaze, pokazati kako je važno poželjeti, raditi i biti ponosan na stvoreno svojim rukama. Negdje pred kraj školske godine cijeli će Mjesečev poligon zasjati u punom sjaju, a učenici, njihovi roditelji (ali i javnost!) imati će priliku prošetati po vjernom Mjesečevom krajoliku uz svu silu tehnike koju čovjek doprema na drugi svijet, ne bi li bolje razumio iskonska pitanja o svemiru čiji smo i sami neraskidivi dio.

Pripreme za zavarivanje na landeru. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Mjesečev poligon u atriju sadržavat će prašinu i kamenje, kratere i brazde, baš poput onih na površini našeg prirodnog satelita. Raketa u umanjenom mjerilu pokazat će zasad jedini način na koji čovjek može doprijeti na druge svjetove. Orbiter, letjelica koja istražuje svjetove kružeći oko njih, lander letjelica koja slijeće na druge svjetove i istražuje ih, te rover kojeg lander doprema sa sobom kao pokretni laboratorij upotpunjavati će kompleks LUNA 2020. Da bi sve djelovalo još realističnije na zidove atrija postaviti će se panoramske fotografije Mjesečeva pejzaža.

Dijelovi svemirskih letjelica. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Učenicima, njihovim profesorima i mentorima predstoje pune ruke posla. Početkom školske godine srednjoškolski prvašići pomalo su blijedo gledali na predstojeće im zadatke ("što će nama landeri i roveri na Mjesecu") no ubrzo su shvatili kako su tehnološki procesi, od ideje do skice, od nacrta do izbora materijala, mjerenje, rezanje, tokarenje, brušenje, zavarivanje, bušenje... isti oni koji ih očekuju u svakodnevnom životu. Ravnatelj Petar Gavrić kaže kako je ovakav način učenja i stjecanja iskustva kod zainteresiranih učenika najbolji koji se djeci može ponuditi. Profesor Dragan Basara i vanjski suradnik škole Marino Tumpić svakodnevno rade s učenicima na ovim zadacima.

Donji dio landera u transportu. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Ove školske godine u Istarskom svemirskom programu pri Industrijsko obrtničkoj školi Pula sudjeluju učenici Ia razreda (autolimari); Banovac Matej, Kajtazović Patrik, Smolica Erik, Stranić Entoni, Kejroz Popović Fernando i Ujčić Teo, kao i njihovi kolege CNC operateri; Aničić Mihael, Grbić Aleksandar, Juničić Nikola i Miškić Nurfet. Tu su još i osmorica učenika Ic razreda (elektroinstalateri); Dragosavljević Pado, Jovanović Arian, Jurkota Dorian, Kamber Alan, Maljić Dominik, Stanić Ognjen, Štifanić Leon i Verbanac Valerio.

Božićni darovi kao nigdje drugdje. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Profesor Basara kaže kako su učenici praktično i zadnjeg dana škole radili pokoju minutu i nakon zvona koje označava kraj zadnjeg sata, to samo znači da su djeca i duhom i tijelom prisutna na nastavi. Osoblje škole već je poodavno naviknuto na "čudne poslove i uređaje" koji svako malo izlaze iz radionica i učionica. Tako su i spremačice (Agneza Jurca, Fehima Sabadoš, Kata Marjanović, Magda Kolić, Maurilia Kovačev i Mirela Percan) spremno sudjelovale u postavljanju i jedinstvenom ukrašavanju Božićnog drvca škole s landerom, roverom...

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!