Dronovi na Marsu

Nakon orbitera, landera, rovera, na red dolaze dronovi. Budućnost istraživanja Marsa uključivat će i istraživanja iz zraka, putem malih helikoptera.

Budućnost istraživanja Marsa izgledat će ovako, roveri i dronovi zajedno će surađivati. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1097

Ah taj Mars, toliko je infiltriran u naš svakodnevni život da nije ni čudo kako preokupira pažnju kako običnog čovjeka tako i znanstvenika. Prošlo je svega nekoliko desetljeća otkada su prve letjelice krenule put crvenog planeta. Bili su to robotički izaslanici homo sapiensa koji su umjesto nas samih tamo oblijetali, slijetali, razbijali se, slikali, snimali, mjerili, bušili, analizirali… sve kako bi Čovjek kao "nepopravljiv istraživač novog" saznao nešto više o tom dalekom i zagonetnom nebeskom tijelu. Svaka nova letjelica sa sobom je donosila nešto novo, nešto drugačije.

Prikaz sustava marsovog helikoptera. © Ljubaznošću: NASA
Aktualni Mars InSIGHT kroz nekoliko mjeseci započeti će bušenja dublje ispod površine Marsa, a slijedeća će misija 2020./2021. tamo dopremiti novi, veliki rover. No ne samo rover. Na Marsu će se, nakon slijetanja misije Mars 2020, po prvi puta neko drugo nebesko tijelo istraživati dronom, ili bolje reći helikopterom ("Mars Helicopter Scout").


Pojašnjena problematika leta helikoptera na Marsu i njegova realna veličina!

Biti će to mali, tek nešto više od metra dugog rotora i jedva 1 kg masivni dron-helikopter s kamerom, fotonaponskim panelima i baterijama, sposoban za tek tri minute leta po danu za koje se vrijeme bude mogao od rovera udaljiti ne više od 600 m i ne višlje od 400 m. Uspije li poletjeti i odraditi svoju misiju tjednima će osiguravati svom roveru slike iz ptičje perspektive.


Uskoro, ovo će postati stvarnost.

Riječ je o dosad neviđenom načinu istraživanja Marsa koji će uvelike povećati mogućnosti kretanja i istraživanja rovera. Posebice to treba imati u vidu s obzirom da je novi rover  u spomenutoj misiji namijenjen za astrobiološka istraživanja. Možda baš let helikoptera bude pronašao "zanimljivu strukturu", a koja nakon roverova istraživanja pokaže kako se radi o - životu na Marsu. Bude li ovaj eksperimentalni dron-helikopter uspješan, u narednom desetljeću možemo očekivati njegove naprednije verzije, sonde s balonima, jedrilice, pa čak i marsovske avione. Tko bi rekao, prije samo nešto više od pola stoljeća helikopteri na zemlji bili su u povojima, danas su dronovi ozbiljna igračka u našoj svakodnevnici a već "sutra" letjeti će i na drugom planetu.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!