HISTRION-4 danas polijeće

Subota, 11. lipnja 2011. u 10:00 sati

Lansiranje atmosferske sonde HISTRION-4, nakon prošlomjesečnih odgoda radi vremenskih i tehničkih razloga, planirano je za danas, u subotu, 11. lipnja 2011. godine u 12:00 sati, s poligona Državnog hidrometeorološkog zavoda u Maksimiru. Astronautika tim sa suradnicima i gostima, sastali su se tijekom jučerašnjeg dana, u Donjoj Stubici, kod domaćina dr. Anđelka Glivara, u njegovoj privatnoj zvjezdarnici. Predvečer i do kasno u noć istoga dana, slijedilo je završno testiranje pojedinih uređaja sonde H-4, njihovo sklapanje u cjelinu i završna provjera funkcionalnosti. Održan je i tehnički sastanak, vezano uz pitanja pikosatelita i Mjesečeva rovera, koji Astronautika tim Astronomske udruge Vidulini, gradi u suradnji s međunarodnim timom SYNERGY MOON.

Tehnika i ljudi se danas, u subotu u 10 sati, nalaze na poligonu DHMZ na Maksimiru, a lansiranje sonde HISTRION-4 planirano je u 12:00 sati. Oko 13 sati najmanje tri spasilačka tima krenuti će u potragu za sondom. Ukoliko prođe sve po planu, HISTRION-4 bi trebao sletjeti danas, najkasnije u 15:30 sati. S mjesta slijetanja slijedi press info prema medijima. U utorak, 14. lipnja 2011. godine biti će upriličena cjelovita prezentacija i presica za medije. Regional Express će uživo prenositi dio atmosfere za vrijeme priprema, lansiranja, potrage i pronalaska sonde HISTRION-4.


Nadopuna - 11.06.2011. u 14:23 sati - Danijel Reponj

Sonda je uspješno lansirana u 13:30 sati s poligona DHMZ-a na Maksimiru. Čekamo se da se javi i pošalje telemetrijske podatke. Ostanite s nama na ovome mjestu i pratite što će se događati, kao i prve fotografije koje ćemo objaviti čim stignu.

Nadopuna - 16:34 sati

Stigle su i fotografije pa ih objavljujemo. Prva serija fotografija je snimljena u Gornjoj Stubici za vrijeme sastavljanja sonde.

Nadopuna - 12.06.2011. godine u 0:46 sati

Sonda je pronađena u dramatičnoj akciji spašavanja. Sada se očitavaju i obrađuju podaci, a najnovije fotografije i izvješća o cijeloj ovoj akciji možete pratiti na našem AstroForumu.

Nadopuna - 12.06.2011. godine u 16:11 sati

Zahvaljujemo se gospodinu Miroslavu Ambrušu Kišu što je s nama podijelio sve ove lijepe i zanimljive fotografije. Fotografije spašavanja sonde HISTRION-4 koja je zapela u visokim krošnjama, kao i sve druge fotografije, sada možete pogledati u našem Picasa web albumu. Na Google Maps možete vidjeti lokacije lansiranja sonde i mjesta gdje je sletjela.

Fotografije koje slijede snimljene su danas za vrijeme priprema sonde i puštanja balona u nebeske visine.