Indija krenula na Mjesec

Nedjelja, 26. listopada 2008. u 20:11 sati

22. listopada 2008. godine u 02:52 sati po našem vremenu s Indijskog raketodroma Sriharikota smještenog na jugoistočnoj obali uspješno je raketom PSLV prema Mjesecu lansirana robotička letjelica Chandrayaan-1. Svega 19 minuta nakon lansiranja letjelica je zauzela planiranu putanju oko Zemlje. Madhavan Nair iz Indian Space Research Organisation (ISRO) izjavio je kako je riječ o povijesnom trenutku Indijske nacije i tehnologije. Svi sustavi na letjelici rade besprijekorno, krenuli smo na odiseju put Mjeseca, dodao je Nair. Osamdeset milijuna USD vrijedna letjelica bezmalo je dvostruko jeftinija od sličnih projekata drugih svemirskih agencija. U narednom vremenu letjelica će zauzeti izduženu eliptičnu putanju oko Zemlje, obaviti kontrolu svih sustava i spremiti se za let do Mjeseca te konačni ulazak u nisku orbitu oko našeg prirodnog satelita.


Trajektorija putanje prve Indijske letjelice k Mjesecu Chandrayaan-1

Planira se da će letjelica biti operativna najmanje dvije godine te za to vrijeme načiniti detaljnu mapu Mjesečeve površine te kartografirati raspodjelu kemijskih elemenata i minerala koji su važni za naredne misije k Mjesecu ali i postavljanje stalne, naseljene, Mjesečeve baze kroz dvadesetak godina. Pored cijelog seta znanstvenih instrumenata od koji su neki izgrađeni u Indiji, a drugi u SAD, Europi, Bugarskoj i drugdje, letjelica na sebi nosi i tridesetak kilograma masivni "torpedo" (Moon Impact Probe) koji će biti otpušten od nje te se sudariti s Mjesečevim tlom. Prašina koja će se pri tome podignuti biti će predmet analize instrumenata s letjelice.

Indija posjeduje svemirski program još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tijekom vremena razvili su vlastite rakete-nosače i satelite, a postoje i planovi za lansiranje svemirskog broda s ljudskom posadom u narednom desetljeću. Iako je riječ o iznimnom uspjehu Indijske tehnologije, u Indiji su se začule i kritike kako bi tih 80 milijuna USD bilo svrsishodnije utrošiti na siromašne i gladne, kojih u Indiji još uvijek ima. Na takve je kritike Madhavan Nair reagirao kako bi bez edukacije i znanja te njihove primjene i u svemirskom tehnologijama, u Indiji bilo još više ljudi iza granice siromaštva.