Kounotori 7 pristao na ISS

Japanski bespilotni teretni svemirski brod odradio uspješnu misiju dostave tereta na ISS. Dopremio je preko šest tona korisnog tereta na ISS.

Zadnje pripreme svemirskog broda Kounotori. © Ljubaznošću: JAXA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja503

Prema dogovoru NASA i JAXA Japanci su se obvezali izraditi sedam HTV teretnjaka i lansirati ih u periodu 2008-2015. godine. Kako je u svemirskim poslovima uobičajeno, prvotni dogovori su vremenom i situacijom na terenu izmijenjeni kašnjenjem programa HTV i prolongacijom korištenja ISS. Danas je na snazi ugovor kojim se JAXA obvezuje lansirati ukupno deset HTV misija, s mogućnošću da finalna misija bude demonstrator novih tehnologija.


Japanski svemirski brod Kounotori - HTV7. © Ljubaznošću: JAXA
Kako bilo, HTV Kounotori 7 na svoj put u svemir krenuo je 22. rujna (prvotni plan za lansiranje bio je 10. rujna, no on je u par navrata pomican zbog vremenskih i tehničkih razloga), a na ISS je pristao 27. rujna. U dva odjeljka dopremio je preko šest tona korisnog tereta na ISS. Koga zanima što se točno nalazi u teretnom prostru te detaljnije informacije o misiji i letjelici, može pogledati ovdje. HTV 7 lansiran je raketom H-IIB iz svemirskog centra Tanegashima na jugu Japana.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!