Loptasti robot otišao u svemir

CIMON 2, mali loptasti robot, kao pomoćnik i društvo astronautima boraviti će na ISS-u najmanje tri godine.

CIMON, loptasti robot za svemir.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja365

Bespilotni svemirski brod privatne američke tvrtke SpaceX Dragon CRS-19 lansiran je s Cape Canaverala ka ISS-u u četvrtak, a danas (nedjelja, 08.12.2019. godine) u 11:09 sati po našem vremenu (GMT+1) potvrđen je njegov pristanak na svemirsku postaju uz pomoć CANADARM robotičke ruke. Medijski najzanimljiviji korisni teret zasigurno predstavlja artefakt umjetne inteligencije loptastog oblika, pod nazivom CIMON-2. Istine radi trebamo spomenuti kako bi umjetna inteligencija trebala biti pisana pod navodnicima.

CIMON u ISS-u.
Prave umjetne inteligencije (još) nema. Postoji samo računalna inteligencija koja u naravi podrazumijeva čovjeku prijaznu odnosno pristupačnu programsku podršku s naprednom heuristikom koja se ponaša onoliko inteligentno koliko su programeri bili u stanju isprogramirati ponašanje beživotnih, bezličnih mikroprocesora.


Stručnjaci uče CIMON-a osnovnim vještinama potrebnim u bestežinskom stanju.

CIMON-2 mase je 5 kg, loptastog oblika, promjera 32 cm s ekranom koji simulira "smajlić" tipa ljudskog lica. Posjeduje računala, kamere, senzoriku, sustav za kretanje u bestežinskom stanju i programsku podršku koja je u stanju interaktivno komunicirati s astronautima. Prepoznavati crte njihova lica, razumjeti jesu li dobre ili loše volje, trebaju li pomoć ili savjet i u tom se smjeru ponašati. Zanimljivo je spomenuti kako ideja o asistentu u svemiru nalik lopti nije nova.

CIMON bi trebao astronautima pomoći da se osjećaju bolje. Na slici je CIMON i astronaut Alexander Gerst.
U crtanoj seriji "Captain Future" iz 1978. godine pojavljuje se "leteći mozak", prof. Simon Wright glavom (bez brade). Četrdeset godina kasnije znanstvena fantastika postala je stvarnost. CIMON-2 (The Crew Interactive MObile companioN) nalaziti će se u europskom modulu Columbus, a sam stroj baziran je na IBM Watson tehnologiji. Za razliku od svog prethodnika (CIMON-1) koji je u svemiru proveo nešto manje od godinu dana, aktualni CIMON-2 boraviti će na ISS-u najmanje tri godine.


Njemački (ESA) astronaut Alexander Gerst razgovara sa CIMON-om.

Ruski humanoidni robot FODOR nedavno je vraćen sa ISS-a na Zemlju, boravio je tamo i američki ROBONAUT, u bliskoj budućnosti spremaju im se nasljednici. Sve su ovo eksperimenti koji imaju za cilj načiniti kvalitetne robote koji će sami ili u suradnji s astronautima obavljati zadatke (i) daleko izvan Zemljine orbite. Nimalo nije nevažna i društveno-sociološka komponenta ove simbioze, dapače CIMON-2 pionirski stavlja naglasak upravo na taj aspekt. Imati prijatelja uz sebe pa bio to čovjek, mačka, pas ili pak robot uvijek je itekako dobrodošla situacija.

Znanstvenici su ponosni na svojeg svemirskog robota.
Koliko je sve to znanstvena fantastika (ili ipak možda i nije) najlakše nam je predočiti baš pomoću mobitela. Serijal Zvjezdanih staza kada smo po prvi puta vidjeli "ručne komunikatore" u vidu primitivnih preklopnih mobitela već su povijest. Uostalom većina vas koji čitate ovaj članak to upravo čini na mobitelima koji su za i scenariste spomenutog serijala bili - znanstvena fantastika.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!