LUNA 2020 Mjesečev tehničko pokazni kompleks

LUNA 2020 Mjesečev tehničko pokazni kompleks

Istarska tehničko pokazna misija na Mjesec stala na noge. Do kraja aktualne školske godine, LUNA 2020 biti će energetski neovisna i opremljena prvim setom opreme.

Konstrukcija landera. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1156

Istarski svemirski program u svojim radnim zadacima ima i izradu složene tehničko-pokazne svemirske misije na drugo nebesko tijelo - Mjesec. Projekt je nazvan LUNA 2020, a cilj je formiranje operativnog tehnološkog demonstratora koji podrazumijeva izradu makete lansirne rampe s raketom (u umanjenom mjerilu) te orbitera, landera i rovera kao operativnih tehničkih cjelina.


Dio noge landera. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

Timski rad. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

Učenici s prof. Basarom uz kostur landera. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Prva etapa izrade LUNA 2020 kompleksa gradi se u Industrijsko obrtničkoj školi u Puli. Projekt je u suradnji Industrijsko obrtničke škole Pula i Astronomske udruge Vidulini  započet prošle školske godine. Nakon osmišljavanja misije i izrade tehničke dokumentacije, pristupilo se izboru materijala te gradnji nosive konstrukcije landera i orbitera. Na prvi dan proljeća (20.03.2018.) učenici I/a razreda s profesorom Draganom Basara, zgotovili su poslove na nosivoj konstrukciji landera i orbitera.

Konstrukcija budućeg landera. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

Učenici montiraju konstrukciju landera. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

Složna ekipa može napraviti i mjesečev lander. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Mjesečev lander stao je na noge, kaže prof. Basara. Sada slijedi implementacija energetskog bloka (fotonaponski paneli, akumulatori, regulator napajanja, pretvarač napona...) te ugradnja računala, a zatim i drugi moduli te senzorika i optoelektronika. Do kraja aktualne školske godine, LUNA 2020 biti će energetski neovisna i opremljena prvim setom opreme. LUNA 2020 u svojoj biti skup je interakcija između obrazovanja, znanosti, tehnologija i gospodarstva s otvorenim pristupom prema medijima i javnosti, izjavio je Marino Tumpić, voditelj Istarskog svemirskog programa.

Kompletiranje noseće konstrukcije landera. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

Učenici su pazili na svaki detalj. © Ljubaznošću: Marino Tumpić

Lander će biti vrlo stabilan. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Patrik Ušić, Marko Stojan (autolimari) Marin Radošević, Matej Živolić, Andrej Bačac, Antonio Sivonjić i Entoni Zirdum (CNC operateri) učenici su I/a razreda koji rade na ovom dijelu projekta LUNA 2020. Pomoć pri nabavci i opremi pružili su gospodarstvenici i to Amortizeri Roby sa Velog Vrha, Korado gumi servis sa Medulinske ceste te Tehnomont bravarija, direktor Sean Lisjak.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!