Novi lander putuje prema Mjesecu

Izraelski lander "Beresheet" poletjeti će na gotovo tromjesečni put ka našem prirodnom satelitu, privatnom raketom Falcon 9 SpaceX-a.

Umjetnički prikaz izraelskog landera na Mjesecu. © Ljubaznošću: SpaceIL
Članak
0Komentari
Broj otvaranja544

Prije dvanaest godina Google Lunar X Prize započeo je lucidnu priču o osvajanju Mjeseca "iz garaže". Većina ondašnjih kritičara i poznavatelji astronautike bili su više nego skeptični prema ovom (preteškom) izazovu. Laici su mogućnost slijetanja nekog "garažnog artefakta" na Mjesečevo tlo gledali i rezonirali s neskrivenim podsmjehom. Budimo pošteni, tada je to zaista i bilo van pameti. Godine su prolazile, timovi otpadali iz natjecanja no nekolicina njih je krenula na "put bez povratka". U konačnici, direktno ili indirektno, stvoreni su mali laboratoriji i ispitni centri diljem svijeta, stvorena su lansirna postrojenja i rakete, kontrolni centri, sramežljivi landeri i roveri krenuli su na svoje manje ili više uspješne ovozemaljske i medijske Odiseje.


Predviđeno mjesto spuštanja izraelakog landera "Beresheet" na Mjesecu. © Ljubaznošću: SpaceIL
Deset godina nakon postavljanja izazova GLXP je završio (bar onaj dio koji se doticao nagradnog fonda), nitko od timova uključujući i pet pobjednika - finalista nije uspio poslati "nešto" ka, odnosno na Mjesec. Oni koji su "zaglibili" u ostvarenje sna da pošalju lander i rover na Mjesec, tu nisu stali. Projekti se kod nekolicine timova i dalje kreću ka svom cilju, uključujući i onaj naš - hrvatski. U ovom trenutku najdalje je otišao Space IL iz Izraela. Njihov lander "Beresheet" poletjeti će (kao sekundarni korisni teret) na gotovo tromjesečni put ka našem prirodnom satelitu privatnom raketom Falcon 9 SpaceX-a 19. veljače 2019. godine. Bude li sve po planu, u travnju će se meko spustiti na mjesečev regolit u području Mare Serentitas.

Izraelski stručnjaci pored svojeg mjesečevog landera "Beresheet". © Ljubaznošću: SpaceIL
"Beresheet" će tako priskrbiti Izraelu ponosnu titulu četvrte zemlje svijeta koja je uspjela stići na Mjesec, poslije SSSR (Rusije), SAD i Kine. Treba reći kako je iza Izraelaca stala cijela država, veliki novci, vrhunske tvrtke i ljudski korpus. Njihov lander ima masu od 585 kg, promjer mu je nepuna dva metra, a visina od tla metar i pol. Njegov je očekivani radni vijek na Mjesecu vrlo kratak radi nedostatka termoregulacije te će ubrzo nastupiti pregrijavanje komponenti, a time i kraj misije. Tko bi samo i pomislio da je ovako nešto moguće prije samo desetak godina.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!