OneWeb bankrotirao

Kad je informacija o bankrotu tvrtke za svemirske tehnologije - lijepa informacija. No, ukupno se u kružnoj orbiti oko Zemlje sada nalaze 74 OneWeb-ova beskorisna komunikacijska satelita.

Zemlja okružena satelitima
Članak
0Komentari
Broj otvaranja236

OneWeb, tvrtka za svemirske tehnologije na području komunikacija osnovana je 2012. (Greg Wyler). Sjedište tvrtke je u Londonu, a svoje poslovnice ima u SAD, UAE, Singapuru i Rusiji. Službeno, korona virus onemogućio je poslovanje tvrtke te su bili prisiljeni proglasiti bankrot 27. ožujka 2020. godine. Tome su sigurno daleko više pridonijeli i dotadašnji financijski rezultati koji se ogledaju u iskazanim gubitcima od preko četiri milijarde USD. Ovih dana otpušteno je oko  450 od 531 zaposlenika. Tvornica za proizvodnju satelita u Floridi zatvorena je. Glavni financijski partner SoftBank nije pristao na dodatno upumpavanje tri milijarde USD za nastavak poslovanja, a ni tehnološki partner Airbus nije baš bio oduševljen daljnjim gubitcima.

Osnovne karakteristike OneWeb satelita.
OneWeb je osmislio globalni komunikacijski sustav zasnovan na svemirskim tehnologijama kojeg bi činila flota od 650 letjelica u višoj Zemljinoj orbiti, s mogućnošću da njihov broj naraste i na preko dvije tisuće. Globalni satelitski internet OneWeba trebao je postati potpuno operativan 2021. godine. U veljači 2019. godine lansirano je prvih šest letjelica poradi testiranja tehnologija, a ruskim raketama u veljači i ožujku 2020. godine lansirane su dvije ture od po 34 satelita. Ukupno se u kružnoj orbiti oko Zemlje sada nalaze 74 OneWeb-ova komunikacijska satelita. O njima brine zemaljski kontrolni centar u Velikoj Britaniji gdje je smještena većina neotpuštenih radnika tvrtke. Kakva će biti daljnja sudbina ovog  "svemirskog interneta" zasad nije moguće predvidjeti.

Putanje satelita oko Zemlje.
OneWeb nije jedina tvrtka koja se dosjetila satelitskog interneta. Financijski uspjeh u ovom velikom poslu realno nije moguć bez velikih državnih potpora. S druge strane dostupnost i protočnost interneta s opremom smještenom na Zemlji daleko je jeftinija i efikasnija opcija osim za ekstremne slučajeve odnosno područja na planetu. Satelitski internet po svojoj prirodi zahtijeva veliki broj letjelica ne odveć daleko od Zemlje. Stotine, tisuće ili i deseci tisuća letjelica svoje opravdanje mogu imati samo u obavještajno-vojnoj domeni.

U realnosti, sve te letjelice na noćnom nebu prouzročiti će enormnu devastaciju iskonskog zvjezdanog neba na način da su, pored zvijezda-stajačica, na nebu vidljivi deseci ili stotine manje ili više sjajnih objekata koji polako putuju nebom. Pored devastacije noćnog zvjezdanog neba bez presedana u povijesti naše civilizacije, tisuće masivnih letjelica predstavljaju neprihvatljiv sigurnosni problem uz enormno velik problem svemirskog smeća. Što kada primjerice stotine ili tisuće satelita budu prepuštene same sebi, što s letjelicama koje se pokvare i budu van kontrole, što i kamo s desecima tisuća letjelica na kaotičnim putanjama kad završi njihov operativni vijek? Ovo su pitanja i problemi na koje nema odgovora ni rješenja!


StarLink sateliti vide se golim okom dok putuju nebom. Možda ste ih vidjeli i vi?

Cijeli svijet postaje zatočenik suludog projekta koji u konačnici ima za cilj financijski dobitak jednog čovjeka ili nekolicine njih. Na primjeru bankrota OneWeba vidimo da ni to nije sigurno. Stoga kao rezime; ne znam ni za koji operativni projekt na području svemirskih tehnologija, a da su poznavatelji teme "zadovoljni" podatkom da isti neće uspjeti. Kako bilo, nad našim glavama imamo 74 letjelice koje ničemu ne služe osim što su stvarni izvor problema u budućnosti koja je pred nama.Daleko opasnija problematika ovog tipa je SpaceX-ov projekt Starlink. Njihov bezobrazluk vidljiv je i našim čitateljima o čemu su nas i sami izvještavali. Sve ovo se najbolje može opisati riječima; ubijmo sve ptice na svijetu radi kapljice ptičjeg mlijeka, iz neznanja, bahatosti ili bezobrazluka, svejedno po nas i ptice.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!