Posjet inženjera iz Apollo misija Puli

Prekjučer je pulsku Industrijsko-obrtničku školu na Vidikovcu posjetio Željko Mogoroš, nekadašnji voditelj tima koji je izradio neke od instrumenata koji su korišteni za vrijeme američkih misija Apollo.

Željko Mogoroš (lijevo) u posjeti Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1608

Ing. Željko Mogoroš je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio kao voditelj odjela komunikacija u laboratoriju Schaub Lorenza u tadašnjoj SR Njemačkoj. Mogoroš je bio voditelj tima koji je izradio neke od instrumenata koji su korišteni za vrijeme američkih misija Apollo. U šali napominje kako poznate rečenice "Houston, we have a problem" ne bi bilo da nije bilo njegova tima.


Za vrijeme posjete Industrijsko-obrtničkoj školi Pula, Željka Mogoroša (šefa odjela za izradu rovera pri Istarskom svemirskom programu Astronomske udruge Vidulini) i Marina Tumpića (voditelja Istarskog svemirskog programa) ugostili su ravnatelj škole Petar Gavrić i profesor Dragan Pantić. Nakon razgovora vezano za skorašnja događanja i raspodjelu poslova oko lansiranja dviju sondi u bliski svemirski prostor sa lokaliteta škole, domaćini i gosti obišli su kabinete i radionice robotike i informatike.

Profesor Pantić pokazao je opremu i uređaje koji se koriste i izrađuju u školi te praktično demonstrirao rad 3D printera. Mogoroš je uzvratio kako je tehnika toliko uznapredovala od ere Apolla do danas da je moguće čak i u školama pa i privatnim laboratorijima imati tehničke tvorevine kakve se za vrijeme letova na Mjesec nisu mogle ni zamisliti.

Na kraju posjeta Puli Mogoroš i Tumpić su nakratko otišli do odvojka ceste za Valturu koja se nalazi u liniji slijetanja aviona na Pulski aerodrom. Mogorošu je ovo bio prvi put da se nalazio dvadesetak metara ispod aviona koji slijeće (trenažni letovi kompanije Condor). Izjavio je kako se ne boji raketa i svemira ali da je doživljaj biti ispod aviona koji se zanosi na vjetru "poprilično adrenalinski".

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!