Prvi let kineskog raketoplana 2020.!?

Poznato je kako Kinezi nemaju problema s financijama na državnom nivou, pa je veliki raketoplan izgledan jedino kod njih u bliskoj budućnosti.

Testiranje modela raketoplana.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja876

Prema informacijama koje kruže medijskim prostorom, a porijeklom od strane China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), za očekivati je da 2020. godine u svemir krene prvi kineski raketoplan. Prema riječima zamjenika direktora CASC-a Liu Shiquana, raketoplan će u orbitu moći nositi ljude i tehniku, koristiti će se za više svemirskih misija. Cijena lansiranja po masi tereta biti će niža od iste kada se koriste klasične rakete, a očekuje se i primjerena učestalost lansiranja.


Umjetnički prikaz kineskog raketoplana u Zemljinoj orbiti.
Još uvijek nije potpuno jasno o kakvom se konceptu raketoplana radi. Je li to letjelica koja se lansira poput nekadašnjih američkih i ruskih raketoplana ili letjelice koja će uz pomoć posebnog nosača polijetati i slijetati poput aviona. Kina je u prošlosti razmatrala nekoliko idejnih projekata, a na rijetkim fotografijama maketa i testnih modela u javnosti se počesto publiciraju fotografije kakve donosimo u članku. Iako su se primjerice američki raketoplani pokazali u potpunom suprotnom svjetlu od onog što su njihovi planeri zamišljali, koncept krilate letjelice stalno "tinja" u projektnim uredima.

Model kineskog raketoplana ispod trupa aviona.
Poznato je kako Kinezi nemaju problema s financijama na državnom nivou pa je veliki raketoplan izgledan jedino kod njih u bliskoj budućnosti. S konceptom manjeg raketoplana opako se igraju i Indijci, Japanci, Europljani ali i nekoliko privatnih tvrtki diljem svijeta. Ne preostaje nam ništa no sačekati i vidjeti kako će nas (i ovaj put) Kinezi iznenaditi.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!