Pulska ACI marina mjesto susreta

Trilateralni sastanak svemirske industrije za boljitak čovjeka održan ovog vikenda u Puli. Hrvatska na putu da lansira svoj prvi satelit.

Pikosat AUV "Istrasat-1". © Ljubaznošću: Marino Tumpić, AUV
Članak
0Komentari
Broj otvaranja465

Čovjek neće zauvijek ostati u svojoj kolijevci (na Zemlji), jedna je od zapamćenih izjava ruskog znanstvenika K. Ciolkovskog s početka minulog stoljeća. Bila je to smjela izjava, naročito imajući u vidu kako su leteći strojevi u to vrijeme bili tek skalamerija od dasaka i limova iz budućnosti.  U međuvremenu tehnika je napravila divovske korake, čovjek i roboti razmilili su se Sunčevim sustavom. Sve donedavno privilegij istraživanja svemira iz svemira imali su samo najbogatiji i najveći. Danas to više nije tako. Druga era istraživanja svemira dostupna svakome od nas započela je tihim koracima prije dvadesetak godina da bi danas proizašla u respektabilnu industriju sa potencijalom koji će u narednih desetak godina "vrtjeti" milijarde dolara i postati naša svakodnevnica.


ACI Marina
Tim je povodom prošlog vikenda (nedjelja 02. rujna 2018. godine)  u Puli, na ACI marini održan važan sastanak o budućnosti svemirske industrije i istraživanja svemira s posebnim naglaskom na afirmaciju Hrvatske u raspodjeli svemirskog kolača kojemu su prisustvovali Tony Bradley, Nebojša Stanojević i Marino Tumpić.

Tony Bradley (ZeroGravity - Know No Limits) za ovu je prigodu doletio iz Manakin Sabota, Virginia, SAD. Jedan je od prvih investitora na svijetu u male svemirske programe, koji je shvatio potencijal druge ere osvajanja svemira te svojim aktivnostima grabi ka spuštanju svemira u ruke ma svakog čovjeka na planetu ali i uspješnom razvoju svemirske industrije.

Učesnici sastanka u ACI Marini u Puli.
Nebojša Stanojević ispred međunarodne organizacije TEAM SYNERGY MOON koja je svojom predanošću i upornošću kao jedna od svega pet organizacija na svijetu uspjela pobijediti u finalu globalnog natjecanja Google Lunar Xprize, svega nekoliko sati prije leta na prevažan kongres svjetskog znanja i tehnike koji se održava u Švedskoj, dao je svoj obol sastanku.

Dogovor o budućoj suradnji je postignut.
Marino Tumpić kao voditelj Istarskog svemirskog programa - Prvog hrvatskog svemirskog programa kojeg je zacrtala i provodi Astronomska udruga Vidulini, nakon sastanaka s kolegama iz jugositočne Europe održanog ranije početkom ljeta u Vojvodini, donio je iskustva i realno stanje naših mogućnosti u neposrednoj budućnosti.

ACI Marina
Ovaj je trilateralni sastanak pokazao realno stanje stvari u svjetskoj svemirskoj industriji, pozicije malih igrača i njihove mogućnosti u vremenu koje dolazi. Privatne tvrtke diljem svijeta (Vector, Electron, Interorbital...) koje se već danas bave lansiranjima malih raketa sa satelitima male mase ali velikog kapaciteta, sudjelovati će u Hrvatskom putu ka svemiru. "Lajtmotiv" u vidu prve letjelice u Zemljinoj orbiti porijeklom iz Hrvatske, svojevrsnom hrvatskom "Sputniku", preveliki je zalogaj da bi ga samostalno riješila samo jedna organizacija.

Prigodni plakat.
U tom smislu Bradley, Stanojević i Tumpić usuglasili su stajališta i priredili aktivnosti koje imaju za cilj uvesti Hrvatsku u svemirsko doba te otvoriti vrata našim intelektualnim i industrijskim potencijalima u raspodjeli milijardi dolara svemirskog kolača vrijedne grane znanosti i tehnike u skoroj budućnosti. Pulska ACI marina izabrana je kao simbolično mjesto sastanka, kao svojevrsni "čardak" ni na nebu ni na zemlji ni na moru, mjesto na pola puta ka čovjekovoj odiseji dalje od sigurnosti kopna.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!