Soyuz MS-10 na granitnom postolju

Soyuz MS-10 koji je sigurno spustio i spasio ruskog i američkog astronauta, umjesto u svemiru završio na spomeniku.

Soyuz MS-10 kao spomenik
Članak
0Komentari
Broj otvaranja269

Zasigurno se (ne)sjećate listopada prošle godine kada su ruski astronaut Alexey Ovchinin i američki astronaut Nick Hague preživjeli u Soyuzu MS-10 nakon otkaza rakete nosača tijekom početne faze leta u svemir. Život astronauta bio je na tanašnoj niti, po prvi puta u posljednjih nekoliko desetljeća. Nakon lansiranja, u trenutku odvajanja bočnih raketnih blokova, jedan od njih četvero nije se ispravno odvojio te je došlo do udara u drugi stupanj rakete Soyuz-FG.


Ruski kozmonaut Alexey Ovchinin i američki astronaut Nick Hague.
Sigurnosni sustav prepoznao je opasnu situaciju te u povoljnom trenutku dolazi do "čupanja" kapsule s astronautima od rakete i njihovo prizemljenje. Sve je ovo proteklo po scenariju za slučaj takve opasnosti. Astronauti su preživjeli, a nešto kasnije (ožujak ove godine) i ponovo poletjeli u svemir te boravili na ISS-u. Spašena kapsula Soyuza MS-10 dobila je svoje mjesto u Moskvi ispred sjedišta Roskosmosa.

Kompleks kojeg čini granitna skulptura, Soyuz MS-10 i dijelovi opreme uz info ploču svečano je otvoren 02.12.2019. godine. Svečanosti su pored uzvanika i gostiju prisustvovali oba učesnika događaja (Ovchinin i Hague) te im je od strane direktora Roskosmosa D. Rogozina uručeno odlikovanje (Orden za hrabrost, rusko državno priznanje za nesebičan podvig, nagrada za prisebnost i doprinos u spašavanju posade svemirskog broda).

Spomenik Soyuzu MS-10.
Ovaj spomenik podsjetnik je na sve one inženjere, tehničare, postupke i testiranja o kojima ćemo jako rijetko i jako malo (ako uopće) čitati ili gledati. Podsjetnik je to na svu silu postupaka, alata, opreme i tko zna čega sve još za koje se svi nadaju da nikada neće biti upotrijebljeni za svrhu kojoj su namijenjeni. Puno vremena, puno znanja, puno novaca uloženo u nešto za što se nadamo da nam nikada neće trebati?! Ovog puta svi su se ti napori iskazali i spasili život dvojici astronauta. Koje li ironije, baš ljutim protivnicima na bojnom polju Zemlja. Rusu i Amerikancu na putu ka svemiru.

Tematski povezani članci
Astronauti izbjegli tragediju
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!