Spremite se za BeiDou

Znate što je GPS, čuli ste za GLONASS, a uskoro dolazi BeiDou! Do kraja 2018. godine biti će lansirano najmanje 18 BeiDou-3 satelita a do 2020. godine nešto više od trideset ovih letjelica.

BeiDou, kineski GPS.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2009

Kina je prošle nedjelje (12.studenog 2017. godine) iz raketnog centra Xichang lansirala raketu Long March-3B sa dva navigacijska satelita nove klase BeiDou-3. Obje su letjelice uspješno postavljene na planirane putanje u Zemljinoj orbiti i nalaze se u operativnom stanju. Riječ je o ekspanziji kineskog globalnog sustava pozicioniranja (i navođenja!) na površinu cijelog planeta. Razvoj kineskog GPS sustava BeiDou (Veliki Medvjed) službeno je započeo 1994. godine. Operativan za područje Kine postao je 2000. godine, a u Azijsko-Pacifičkoj regiji 2012. godine. Do kraja 2018. godine biti će lansirano najmanje 18 BeiDou-3 satelita a do 2020. godine nešto više od trideset ovih letjelica. Kineski GPS postati će tako pored američkog i ruskog (GLONASS) treći svjetski sustav globalnog satelitskog pozicioniranja.


Kina uvodi svoj vlastiti sustav GPS satelita.
Smatra se kako će signal njihova sustava biti kompatibilan s američkim i ruskim, a nuditi će preciznost od pola metra do tri-četiri metra, ovisno o lokaciji, prijemniku i/ili dopuštenjima, izjavio je Yang Changfeng, glavni dizajner BeiDou letjelica/sustava. U narednim mjesecima sa svakim lansiranjem rakete Long March-3B lansirat će se najmanje dvije letjelice, a moguće i više. Slijedeći puta kada krenete u kupovinu primjerice novog mobitela, obratite pažnju je li "spreman raditi" sa ruskim GLONASS-om i kineskim BeiDou GPS sustavom. Američka dominacija u području globalnog pozicioniranja završena je nakon stupanja na scenu ruskog GLONASS-a, a definitivno odlazi u povijest s kineskim BeiDou sustavom. Pa ćemo na taj način, a ukoliko se Amerikanci "naljute na nas" i isključe nam GPS, nonšalantno prijeći na ruski ili kineski sustav. Djeco, učite ruski i kineski, trebat će vam!

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!