Uništen Zvjezdani brod 1 SpaceX-a

Medijsku pažnju ovih dana privlači još uvijek nedovoljno objašnjena eksplozija spremnika goriva na "lansirnoj rampi" prilikom testiranja. Prilikom testiranja eksplodirao spremnik na Starship Mk1.

SpaceX Starship tijekom montiranja.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja522

Američki SpaceX globalno je najpoznatija privatna tvrtka na području svemirskih tehnologija. Njezini svemirski brodovi i rakete danas više nisu glavna vijest u medijima, osim kada se dogodi nešto nepredviđeno. Medijsku pažnju ovih dana privlači još uvijek nedovoljno objašnjena eksplozija spremnika goriva na "lansirnoj rampi" prilikom testiranja.


Starship Mk1 je SpaceX-ova pokusna letjelica. © Ljubaznošću: Darrell Etherington
Dana 20. studenog 2019. godine u 22:30 sati po našem vremenu (UT+1) na poligonu Boca Chica u Teksasu prilikom testiranja maksimalnog pritiska u gornjem spremniku (LOX) svemirskog broda Starship Mk1, došlo je do pucanja zavarenog vara pri čemu je gornja strana spremnika odletjela nekoliko desetaka metara uvis i pala na tlo dvjestotinjak metara podalje od letjelice. Pritom je došlo do značajne deformacije cijele gornje strane letjelice ali prema izjavi odgovornih u SpaceX-u nitko nije poginuo, a nema niti povrijeđenih.

Trenutak kada je došlo do eksplozije.

Velika količina plinova prokuhala je iz "bojlera" i zabilježena na fotografijama i video materijalu. Kapsula na vrhu letjelice nije oštećena s obzirom da za vrijeme ovog testiranja nije ni bila montirana. Starship Mk1 jedan je od dva, drugi je Starship Mk 2 koji se gradi na Floridi, prototipa koje potpuno nezavisno grade dva tima kako bi se brže došlo do dobrih i loših rezultata koje će se implementirati u naredne letjelice s poprilično znanstveno-fantastičnim planovima letova u Sunčevom sustavu.

Starlink sateliti prilikom preleta zvjezdanim nebom.

Nakon ovih događanja SpaceX napušta daljnji rad na Starshipu Mk1 (samim time otpada mogućnost da ova letjelica odradi atmosferski let do visine od cca 20 km koji je prvobitno planiran) i usredotočuje se na drugi i treći prototip. Optimistične najave kako bi neki od Starship klase svemirskih brodova mogao dostići Zemljinu orbitu u narednih šest do dvanaest mjeseci zasigurno će biti prolongirane, ali ne za dugo.

Hoće li ovakvi prizori devastiranja zvjezdanoga neba biti sve češći?

Obzirom na fantastičnu organizaciju rada kraj Starshipa Mk1 neće previše utjecati na planove Elona Muska i SpaceX-a. Puno nam je veći problem sranje (nema nježnije riječi, ma koliko ju tražili) koje su napravili s hrpom malih satelita Starlink u Zemljinoj orbiti, s obzirom da se ispostavilo da time devastiraju zvjezdano nebo kao nitko dosad u povijesti ljudskog roda. Ma koliko se trudili smanjiti medijski pritisak čini se kako uskoro kreće, potpuno opravdana, "hajka" na njih. Više o tome čitajte u narednim tekstovima na našem portalu.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!