Započinje odbrojavanje prema lansiranju HISTRION-a 108 i 110

Tijekom rujna, iz Svemirske luke Herman Potočnik Pula, u područje bliskog svemira biti će lansirane dvije autonomne, krilate bespilotne letjelice; HISTRION 108 i 110.

Jednoga dana... © Ljubaznošću: AUV
Članak
0Komentari
Broj otvaranja665

Letjelice su dizajnerski i tehnički projektirane od strane Astronomske udruge Vidulini (Petar Gljušćić, Darije Herceg, Vasilije Ristović). Izrađene su tijekom prošle školske godine (pred COVID-19 razdoblje) u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula na Vidikovcu. Planom leta predviđeno je da H-108 i H-110 budu lansirane 19.09.2020. godine u podne. Točan datum i vrijeme lansiranja znati će se tri dana prije nego se ono dogodi, s obzirom da se moraju uzeti u obzir prilike u bliskom svemirskom prostoru koje diktiraju putanju leta. Prognoze i simulacije prilika u bliskom svemiru za potrebe lansiranja HISTRION-a pouzdane su najviše 72 sata prije lansiranja.

Prekrasni prizori. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Dosadašnje misije pokazale su iznimno visoku pouzdanost simulacija putanja leta naspram stvarne putanje letjelica, te će se one koristiti i tijekom ovogodišnjih lansiranja. Letjelice pripadaju tipu H-101. Matični računalni blokovi, tkz. "brodska računala" (energetika, računala, komunikacije, senzorika, optoelektronika) koji se ugrađuju u H-108 i H-110 unaprijeđeni su naspram prošlih misija te će svaka letjelica imati drugačiji tip brodskog računala. Na H-108 će o sigurnosti i komunikaciji sa Zemaljskim kontrolnim centrom tijekom leta brigu voditi "OTAC", a na H-110 "MAJKA". Teretni prostor u obje letjelice udomljava raznolike uređaje i eksperimente iz područja astronomije, fizike, kemije, biologije, agronomije, elektronike... Sve u cubesat standardu volumena i mase.

Kad se ruke slože, sve se može... © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Ovisno o COVID-19 situaciji sve radnje na dan lansiranja dostupne su cjelokupnoj javnosti i medijima, posebice učenicima koji će tako imati priliku uživo proživjeti adrenalinski dan lansiranja. Astronomska udruga Vidulini objaviti će 25. kolovoza otvoreni Natječaj za imenovanje bespilotnih letjelica HISTRION 108 i 110. Neka nazivlja će biti predložena, a javnost će imati priliku glasati za iste ili predložiti nešto drugo. Nakon završetka Natječaja i obrade podataka (05. rujna) znati će se imena H-108 i H110.
x (x)
 

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!