Ledena tišina na Marsu

Petak, 28. svibnja 2010. u 08:23 sati

Mars Phoenix Lander (MPL) na sjevernom polarnom području Marsa neće se više nikada oglasiti svojim tvorcima. Usporedbom fotografija visoke rezolucije mjesta slijetanja MPL-a načinjenim s Mars Reconnaissance Orbitera (MRO) u Marsovoj orbiti tijekom 2008. i prije nekoliko dana ove godine jasno prikazuju dramatične promjene na MPL-u. Marsova polarna klima učinila je svoje i napokon moramo i možemo odati "počast" robotu koji je tijekom pet mjeseci 2008. godine istraživao nikad prije posjećeno područje na Marsu. Nove fotografije pokazuju kako je obris MPL-a manji i tamniji. Uzrok tomu su slomljeni solarni paneli zbog debelih nakupina suhog leda i pijesak koji se nakupio na letjelici i tlu tijekom vremena.


Snimci iz orbite (2008-2010)pokazuju kako je MPL ostao bez solarnih panela,
utihnuli spomenik na Marsovom polarnom području.

Solarni paneli više nisu u funkciji te robot nema mogućnost akumuliranja električne energije, izjavio je Fuk Li, jedan on managera Mars Exploration Program iz NASA-ina Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni. Konstrukcija MPL-a i nije bila predviđena da preživi ledenu Marsovu polarnu klimu, ipak dolaskom ljeta na sjevernu Marsovu polutku postojala je šansa da se MPL ponovo oglasi ukoliko bi uhvatio dovoljno Sunčeva svjetla na solarnim panelima. Jedna druga letjelica (Mars Odyssey) oko Marsa pokušavala je nekoliko desetaka puta tijekom posljednjih mjeseci primiti signal s MPL-a, no bezuspješno.


MPL, računalna simulacija izgleda MPLa na Marsu u neka bolja vremena

Sada, zahvaljujući novim snimcima jasno je kako se MPL više nikada neće oglasiti. Slomljeni i uništeni solarni paneli sada se nalaze na tlu ispod tankom sloja prašine i pijeska. Tijekom Marsove zime na njima se nakupilo možda i više od petnaestak centimetara debelog ledenog pokrivača. Njegova je masa bila nekoliko desetaka kilograma, što konstrukcija nije mogla podnijeti te je došlo do njezina loma i disfunkcionalnosti. U dalekoj budućnosti, kada Zemljani nasele Mars, mjesto slijetanja MPL-a zasigurno će biti pretvoreno u muzej ranih astronautičkih istraživanja crvenog planeta. U međuvremenu k Marsu se spremaju nove letjelice, landeri i roveri, a njihove konstrukcije i programi istraživanja velikim dijelom temeljiti će se na rezultatima istraživanja i iskustvima dobivenim upravo s Mars Phoenix Landera.