Šutnja Mars Phoenix Landera

Srijeda, 10. ožujka 2010. u 08:19 sati

NASA-in nepokretni laboratorij na Marsu, Mars Phoenix Lander još uvijek ne daje glasa da je preživio studenu Marsovu zimu. Sletjevši 25. svibnja 2008. godine u područje Marsova arktika njegova je misija bila planirana na razdoblje od tri mjeseca. MPL je uspio raditi gotovo dvostruko duže prije nego je prestala njegova komunikacija s letjelicama oko Marsa i sa Zemljom. Konstruiran da preživi u blagim polarnim uvjetima teško da je uspio pobijediti ledeno razdoblje zime na Crvenom planetu.


MPL za vrijeme testiranja u pustinjskom području na Zemlji

Ipak u NASA su se odlučili iskoristiti Mars Odyssey, letjelicu u orbiti, da prilikom prelaska iznad područja slijetanja MPL-a osluškuje eventualni slabašni signal s MPL-a. Sada se područje arktika nalazi u sredini proljetnog razdoblja, te ukoliko nije došlo do loma konstruktivnih elemenata samog MPL-a Sunčeva svjetlost mogla bi mu ponovo dati snage da se pokrene. Iako u to malo tko vjeruje, a i prva kampanja osluškivanja protekla je bez signala s MPL-a nastaviti će se i dalje sa slušanjem.


Phoenix uzima uzorak Marsova tla

Naime, jedna od ugrađenih instrukcija na MPL-u je i ona da se u slučaju prikupljanja dovoljnih količina Sunčeve svjetlosti, odnosno električne energije, probudi i javi s osnovnim telemetrijskim podacima. Nakon toga bi s njime bio uspostavljen kontakt, a ovisno o stanju opreme i instrumenata moguće bi bilo i započeti s novom serijom znanstvenih istraživanja. Druga kampanja osluškivanja započela je u petak 26. veljače. Mars Odyssey pedesetak je puta nadletio mjesto slijetanja MPL-a. Sunce tijekom 22 sada osvjetljava područje slijetanja. Posljednja kampanja za traganja za MPL-om biti će u vremenu od 05. do 09. travnja. Ne bude li se i tada primilo nikakve povratne informacije s MPL-a misija će biti zaključena.