Jesmo li bili na Mjesecu? - teorija zavjere, deveti dio

Problem sjena na Mjesecu je izgleda vrlo popularan u teoretičara zavjera, a tu su i nitni križići na fotografijama koji misteriozno nestaju.

Astronaut Eugene Cernan, misija Apollo 17. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3545

Teorija zavjere broj 20:

Sjene dva astronauta su neparalelne, te nejednake duljine. Eto dokaza da je NASA lažirala fotografije koje su zapravo snimljene u filmskom studiju s više reflektora!


Prizor iz TV prijenosa Apolla 17. © Ljubaznošću: NASA
U rušenju prethodne teorije vidjeli smo da na sjene jako utječu perspektiva iz koje su promatrane, te oblik površine po kojoj se pružaju. Ako bolje pogledamo ovaj prizor, vidimo da sjena jednog astronauta pada u krater, a druga izlazi iz kratera, a to zapravo uzrokuje neparalelno pružanje sjena, te razliku u njihovoj duljini.

To možemo lako prikazati na pokusu. Koristio sam maketu dva uzvišenja na Mjesecu, dva astronauta, te jedan izvor svjetlosti. Kada posložimo sve kao na fotografiji, vidimo da sjene mogu biti različite duljine i raznih smjerova samo zbog oblika površine i perspektive iz koje ih promatramo. Sjena lijevog astronauta izlazi iz kratera, te je zbog uzvišene površine kraća. Sjena desnog astronauta pada u krater, te je zbog pada površine duža.

Pokus.

Usporedba video isječka i pokusa.
Teorija zavjere broj 21:

Kako to da se nitni križići vide iza objekata ako su stavljeni ispred fotografskog filma? To je dokaz da je NASA koristila fotomontažu kako bi prikazala nešto što se nije dogodilo!

Nitni križići na "friziranim" fotografijama s Mjeseca.
Fotoaparati korišteni u Apollo misijama imali su ispred filma stavljenu pločicu s ugrađenim nitnim križićima, takozvanu Reasou ploču. Budući da je ploča ispred filma, svi križići bi trebali biti ispred objekata. No budući da neki nisu, teoretičari zavjere to smatraju dokazom zavjere.

Ova teorija pokazuje jednu ogromnu nelogičnost i način razmišljanja teoretičara zavjere. Nisu koristili službene fotografije NASA-e. Ovo ponovno pokazuje poseban način razmišljanja teoretičara zavjere. Teoretičari napadaju NASA-u, no ne koriste njihovu službenu dokumentaciju, nego neke sasvim druge, neprovjerene izvore.

Ako bolje pogledamo fotografije, vidimo da križići nestaju samo ispred svjetlijih objekata. To je zato što sjajni objekti bolje odbijaju sunčevu svjetlost, pa svojim sjajem izazivaju intenzivnije promjene na kemikaliji fotografskog filma. Kada objektiv fotoaparata fokusira sjajnu sliku na fotografski film, isto tako fokusira i nitni križić koji je puno tamniji od slike svijetlog objekta. Tada se dio kemikalije sa slikom svjetlijeg objekta prelije preko dijela s tamnim nitnim križićem, pa uzrokuje da on na fotografskom filmu nestane. Budući da teoretičari nisu koristili originalne fotografije, već one lošije kvalitete, nisu vidjeli da su ti križići na fotografijama ipak vidljivi, malo slabije nego ovi preko tamnijih dijelova, ali su ipak vidljivi.

Lijevo - primjeri teoretičara, desno - crop originalnih fotografija
Iako već sada znamo da su teoretičari zavjere opet u krivu, ipak sam napravio pokus. Za pokus sam koristio fotoaparat SMENA 8M na koji sam stavio Reasou ploču. Ja sam stavio nitnu mrežu umjesto križića zbog toga što je veća vjerojatnost da ću pogoditi neki svjetliji objekt na fotografiji. Iako se SMENA po kvaliteti ne može uspoređivati s Hasselbladom, ipak je to fotoaparat s fotografskim filmom, a to je sasvim dovoljno za ispitivanje ove teorije.

Reasou ploča na fotoaparatu SMENA 8M.
Ovo su neke fotografije nakon razvijanja. Možemo primijetiti kako su moje niti puno deblje od NASA-inih, pa su ipak slabije vidljive ispred svjetlijih objekata, kako onda neće biti slabo vidljive one tanke niti iz Apollo programa. Kada se još dodatno smanji kvaliteta fotografija, niti prividno nestaju.

Pokus snimanja.
I ovime smo dokazali da su teoretičari zavjere još jednom u krivu.

U narednom nastavku prokazat ćemo nekoliko prljavih laži teoretičara zavjera oko korištenja "originalnih" fotografija kao i vidjeti gdje su tragovi lunarnog rovera i zašto su brda na Mjesecu ista.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!