Jesmo li bili na Mjesecu? - teorija zavjere, jedanaesti dio

Tko li je snimao polijetanje astronauta s Mjeseca, zašto nema plamena prilikom polijetanja i kakvi su to svjetleći objekti snimljeni na Mjesecu?

Bez lunarnog rovera astronauti ne bi mogli prelaziti velike udaljenosti na Mjesecu. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja6067

Teorija zavjere broj 25:

Zašto se ne vidi plamen LEM-a kada napušta Mjesec? Da su stvarno bili na Mjesecu, prilikom polijetanja trebao se vidjeti plamen iz raketnih motora. Još jedan dokaz da ljudi nisu bili na Mjesecu!


Snimak polijetanja Apolla 17 s Mjeseca. © Ljubaznošću: NASA

Prije svega potrebno je odgovoriti na pitanje koje se mnogi od vas pitaju: "Tko je snimio polijetanje ako su astronauti u lunarnom modulu?"

Kamerom je upravljao tehničar u kontrolnom centru NASA-e na Zemlji. Kamera se nalazi na lunarnom roveru i njome se upravlja bežično, radio signalima iz kontrole misije na Zemlji. Kašnjenje radio signala kojemu je potrebno oko 1,3 sekunde da sa Zemlje stigne do Mjeseca je unaprijed uračunato prilikom kontrole kamere.

Kamera se nalazi u prvom planu na lunarnom roveru, a njome se upravlja radio signalom putem ove velike antene.
© Ljubaznošću: NASA
A sada idemo na teoriju zavjere...
Za rušenje ove teorije potrebno je samo potražiti informaciju o gorivu lunarnog modula, te to povezati s gradivom kemije iz drugog razreda srednje škole. Lunarni modul za gorivo koristi aerozin 50 te dušikov tetroksid. Da bi lunarni modul dobio potisak dovoljno je samo pomiješati te dvije kemikalije, nije potrebno nikakvo paljenje. Kada se te dvije tvari pomiješaju, oslobađaju veliku količinu energije koja je iskorištena kao potisak. Takve reakcije koje oslobađaju energiju u kemiji se nazivaju egzotermne kemijske reakcije. Produkti reakcije prilikom polijetanja su brojni plinovi (poput dušika, kisika, amonijaka, vode), te gotovo nevidljiv plamen. To je razlog zbog kojega se plamen ne vidi na početku uzlijetanja.

Teorija zavjere broj 26:

Zašto se prilikom slijetanja ne čuje zvuk motora u razgovoru s astronautima?

 

Video isječak slijetanja Apolla 15. © Ljubaznošću: NASA

Ova teorija temelji se na pretpostavki da je raketni motor jako bučan, no mi na snimci ništa ne čujemo. Ujedno, ovo je jedan od najgorih primjera neznanja fizike teoretičara zavjere.U drugom polugodištu osmog razreda osnovne škole i trećem razredu srednje škole iz fizike se uče valovi. Isto tako, uči se o zvuku. Da je itko od teoretičara zavjere slušao pod satovima fizike, zapamtio bi da se zvuk ne širi u vakuumu.

Zvuk je val, a valovi (svi osim elektromagnetskih) se šire titranjem čestica nekog medija. Kako je na Mjesecu vakuum, tamo nema čestica kojima bi se val širio. Jedini zvuk koji dolazi od rada motora jest onaj koji je vibracijama došao do kabine u kojoj su astronauti. Na snimci otežano čujemo ionako slabe vibracije zbog toga što je mikrofon blizu ustima astronauta.

Astronaut Neil Armstrong unutar lunarnog modula "Orao"
Na jednom od predavanja sam dobio zanimljiv upit iz publike: "Kako onda astronauti komuniciraju ako se zvuk ne širi u vakuumu?" Odgovor je vrlo jednostavan. Svaki astronaut u viziru ima mikrofon i slušalice. Kada astronaut priča, antena na naprtnjači skafandera šalje signale drugom astronautu pomoću elektromagnetskih valova (njihovo širenje je, za razliku od zvuka, moguće u vakuumu).

NASA-ina fotografija oznake AS16-108-17622 prikazuje astronauta s leđa gdje se lijepo vidi radio antena na vrhu naprtnjače.
© Ljubaznošću: NASA
Teorija zavjere broj 27:

Na nekim fotografijama vide se čudni svjetleći objekti na nebu!

"Čudni artefakti" na nebu iznad Mjeseca.
Već smo do sada vidjeli da su teoretičari zavjere skloni donositi zaključke koji nemaju ikakvog smisla, a tako je i u ovoj teoriji. Teoretičari su zapravo smislili dva objašnjenja pojava na nebu. Prvo tvrde da su to viseći studijski reflektori, a zatim da je to NLO.

Nije niti jednog od toga.

Pojava na fotografijama zove se lens flare. Za nju znaju svi koji su se ikada bavili fotografijom. To je pojava koja je nastala odbijanjem jake svjetlosti unutar objektiva kamere. Na Zemlji je također prisutna, no na Mjesecu je izraženija zbog toga što on nema atmosferu, pa je i sjaj Sunca jači.

Lens flares pojava na fotografijama sa Zemlje.
Pretraživanjem interneta možda ćete naići na fotografiju kojom teoretičari zavjera pokušavaju dokazati da je iza jednog brda na Mjesecu bio leteći tanjur.

Mašta može svašta, "leteći tanjur" na NASA-inoj fotografiji oznake AS15-86-11603?
Međutim, to nije leteći tanjur, već samo brdo preko čijeg dijela je sjena koja uzrokuje da obasjani dio brda podsjeća na leteći tanjur.

Uvećani dio fotografije koji prikazuje obasjani dio brda.
Osim toga, gornja fotografija čak nije ni original, već je na njoj promijenjen kontrast. Da su se teoretičari potrudili pronaći original sigurno ne bi došlo do zabune o letećem tanjuru, jer se zasjenjeno brdo vidi još jasnije. Nakon svega mi iz glave ne izlazi misao da su teoretičari možda namjerno mijenjali kontrast u očaju da dokažu svoje tvrdnje...

Originalna NASA-ina fotografija oznake AS15-86-11603. © Ljubaznošću: NASA
U idućem dijelu teoretičari zavjera zapleli su se u kabele na Mjesecu, čudili se nepostojanju polarne svjetlosti i viđali pukotine na nebu. Kako? Strpite se pa ćete saznati.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!