Jesmo li bili na Mjesecu? - teorija zavjere, peti dio

Otkrivamo vam kako se heiligenschein vidi na fotografijama, što se to sjaji u viziru astronauta i zašto prašina neobično brzo pada na Mjesecu.

Sandrinova maketa astronauta na Mjesecu.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3990

Teorija zavjere broj 10:

Na nekim je fotografijama vidljiva je svjetlost iza glave astronauta! To nije normalna pojava nego je dokaz da se iza astronauta nalazi studijski reflektor!


NASA-ina fotografija oznake AS15-85-11398 prikazuje neobični sjaj oko sjene glave astronauta. © Ljubaznošću: NASA
Da biste bolje vidjeli o čemu govorimo, podesio sam kontrast gornje fotografije.

Kontrastnija fotografija.
Teoretičari ponovno kao rješenje problema navode reflektor iza astronauta. Kako je to već običaj, opet su u krivu. Već smo se uvjerili da regolit odbija Sunčevu svjetlost, a to nam je dovoljno da bi srušili ovu teoriju. Kada se zraka svjetlosti rasprši na površini, dio svjetlosti vrati se prema izvoru (ujedno i prema kameri ako je izvor iza astronauta). Takva pojava na fotografiji zove se "heilligenschein", što u prijevodu znači aureola. Pojava je vidljiva kada je izvor svjetlosti iza promatrača (astronauta). Takva pojava je prisutna na zemlji u jutro na rosi, na zebri, te u pijesku. Na nekim su česticama regolita pronađeni tragovi stakla, što pospješuje ovu pojavu.

Pojava "aureole" na Zemlji.
Teorija zavjere broj 11:

Iz videozapisa Apollo misija jasno je vidljiv odsjaj reflektora u viziru! Još jedna potvrda laži da samo bili na Mjesecu!

Prizor iz videozapisa Apolla 17.
© Ljubaznošću: NASA
Ovo zapravo nije odsjaj reflektora, nego odsjaj Sunca. Ako napravimo pokus na Zemlji sa aluminiziranom sferom, vidimo da je ta pojava prisutna i ovdje, ali u nešto blažem efektu.

Pokus pokazuje odsjaj sunca na sjajnoj površini.
Razlog tome da je pojava manje vidljiva na Zemlji je taj što na Mjesecu nema atmosfere. Kada promatrate vedro nebo na Zemlji, što ste bliže Suncu, nebo je svjetlije. To je zato što atmosfera raspršuje sunčevu svjetlost. Na Mjesecu ne postoji takvo raspršenje jer ne postoji atmosfera (nemojte miješati ovo raspršenje sa raspršenjem svjetlosti na površini).

Ovom efektu na snimci pripomaže i razlučivost kamere. Zbog slabije razlučivosti granica između Sunca i neba u odsjaju na viziru je jasnija.

Torija zavjere broj 12:

Ako je na Mjesecu slabija gravitacija, kako to da prašina tako brzo pada na površinu? Da je to snimljeno na Mjesecu prašina bi morala vrlo polako padati!

 

*Ako ste slučajno primijetili mali sivi polukružić na sredini pri vrhu slike, to je pojava koja
se nalazi na svim 16 mm kamerama. Uzrokuje ju konstrukcija zatvarača kamere.

Prvo moramo razjasniti jednu činjenicu koju iz nekog razlogu puno ljudi ne zna. Na Mjesecu postoji gravitacija. Šest je puta slabija nego Zemljina, ali ipak postoji, i to je jako važno znati. Dakle, nije ispravno reći da je na Mjesecu bestežinsko stanje. A sada se vratimo na prašinu.

Prašina na Zemlji pada polako samo zbog jednog faktora, a to je otpor zraka. Na Mjesecu nema otpora zraka jer Mjesec nema atmosferu, te tamo prašina pada puno brže, jer se svako zrnce prašine ponaša kao tijelo u slobodnom padu. Drugim riječima, kamen i zrno prašine na Mjesecu padat će istom brzinom. Eto, iz ovoga vidite kako ne možemo brzopleto zaključivati nešto ako dobro ne promislimo. Na Zemlji je veća gravitacija nego na Mjesecu, a prašina ipak brže pada na njemu nego li na Zemlji. To je odličan primjer kako ne valja brzo primjenjivati zemaljsku logiku. Kada pišem "zemaljska logika" mislim na krive zaključke poput ovoga: "Ako je na Zemlji jača gravitacija, prašina će padati brže nego na Mjesecu…".

U idućem nastavku dati ćemo odgovor na pitanje o njihanju zastave i vidjeti ima li štap zastave sjenu ili ona ne postoji.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!