Jesmo li bili na Mjesecu? - teorija zavjere, sedmi dio

Skakuću li astronauti doista na Mjesecu ili ipak samo posrću u nekakvom studiju na Zemlji, pričvršćeni na sajle koje ih pridržavaju?

Neil Armstrong, prvi čovjek na Mjesecu. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja4037

Teorija zavjere broj 15:

Snimke su usporene da bi izgledalo kao da su astronauti u području niske gravitacije!

Ova teorija zapravo nema uporište niti u jednoj snimci koju teoretičari navode. Teoretičari zavjere pokušavaju pronaći uporište u tvrdnji da je za dojam pokreta ljudskom oku potrebno prikazivanje 24 sličice u sekundi. Oni tvrde kako su u Apollo programu koristili kamere koje su snimale 48 sličica u sekundi, te da su onda snimku usporili kako bi izgledalo da se astronauti nalaze u polju niske gravitacije, a da pokreti izgledaju glatko. Kada sve snimke ubrzamo zapravo vidimo da gibanje astronauta nije niti slično gibanju na Zemlji.

Na ubrzanim snimkama vidimo da izgleda kao da se astronauti žure, neprirodno skakuću, te miču rukama neprirodnom brzinom. Pogledajte snimak postavljanja zastave pri normalnoj brzini, odnosno 24 slike u sekundi, a zatim ubrzano, za što teoretičari kažu da je to stvarno kretanje astronauta. Obratite pozornost na kretanje i rukovanje astronauta čekićem.


Video postavljanja zastave Apolla 14 pri normalnoj brzini


Dvostruko ubrzani video postavljanja zastave Apolla 14

Vidimo da na ubrzanoj snimci astronaut udara čekićem neprirodnom brzinom, te vidimo da tek na ubrzanoj snimci gibanje astronauta izgleda nerealno. Razmislite o ovome: Ako nikada nismo bili na Mjesecu, kako teoretičari zavjera znaju kako bi trebalo izgledati gibanje na Mjesecu?

Teorija zavjere broj 16:

Na nekim snimkama je vidljiv odsjaj sajle na kojoj vise astronauti u studiju!


Isječak iz videa postavljanja zastave Apolla 17. © Ljubaznošću: NASA
Nije. Na snimkama je vidljiv odsjaj antene koja astronautima služi za slanje i primanje radio signala. Budući da je antena srebrne boje, ponekad nije vidljiva zbog stapanja s nebom na fotografiji. Vidite da nam ovdje za rušenje teorije nije niti trebala znanost. Dovoljno je provjeriti tehničke podatke astronautskih odijela (što su površni teoretičari iz nekog razloga (lijenosti) zaboravili učiniti…).

Radio antena na leđima svemirskog odijela astronauta. © Ljubaznošću: NASA
Teorija zavjere broj 17:

Ako je gravitacija na Mjesecu slabija, onda bi astronauti trebali skakati puno više nego na snimkama!


Astronaut Charles Duke (Apollo 16) u skoku salutira američkoj zastavi

Na snimci vidimo da astronaut nije skočio više od 50 cm, što je otprilike ista visina kao i na Zemlji. Teoretičari zavjere su u pravu kada kažu da bi astronauti mogli skočiti više, no astronauti ne žele i ne mogu skočiti više. Zašto? Pa odgovori na to su jednostavni. Prvo, skafanderi astronauta su opremljeni opremom koja održava astronaute na životu. Ako astronauti skoče više, veća je vjerojatnost da izgube ravnotežu, padnu, te oštete tu opremu. Na kraju, astronautima je važniji život od skakanja na Mjesecu. Da je prilikom skoka s većom visinom lakše izgubiti ravnotežu, zna svatko tko je ikada bio na trampolinu. Ako skočite više, nećete moći kontrolirati pad, te ćete nerijetko i pasti. Drugo, kako su skafanderi izrađeni od preko dvadeset slojeva raznih materijala, dosta su kruti pa astronauti ne mogu jako skvrčiti noge i odraziti se na veliku visinu.

U narednom dijelu objasniti ćemo zašto se na fotografijama ne vide zvijezde (a kao trebale bi) i zašto sjene na fotografijama nisu paralelne.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!