Jesmo li bili na Mjesecu? - teorija zavjere, šesti dio

Najpoznatije pitanje teoretičara zavjera je ono o lepršanju zastave na Mjesecu, a tu je i problem sjene štapa zastave koje ima ili je nema, tko će ga znati...

Apollo 17 - astronaut ispred zastave. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja6184

Teorija zavjere broj 13:

Budući da na Mjesecu nema zraka, to znači da nema ni vjetra. Ipak, na snimkama je vidljivo kako se zastava miče! To je najočitiji dokaz da je riječ o prijevari i pokazuje da nije snimljeno na Mjesecu!


Snimka postavljanja zastave prilikom misije Apollo 17. © Ljubaznošću: NASA

Ova je teorija jedna od najpoznatijih, i isto tako je besmislena i lako ju je urušiti. Sama zastava ima horizontalnu šipku koja je drži da ne padne (zbog toga zastava stoji horizontalno), te je zgužvana od dugotrajnog boravka u spremniku (zbog toga izgleda kao da je fotografirana u pokretu).

Horizontalna šipka koja drži zastavu vodoravno. © Ljubaznošću: NASA
Njihanje zastave na Zemlji zaustavlja otpor zraka i sila trenja unutar same zastave. Budući da na Mjesecu nema otpora zraka, to znači da sada zastavu zaustavlja samo jedan faktor (unutarnje trenje), te se vrijeme njihanja zastave produljuje. Zanimljivo je da teoretičari zavjere ignoriraju činjenicu da se zastava ne njiše kada je nitko ne dira. Ne njiše se čak ni kada astronauti protrče pored nje, što dokazuje da nema kovitlanja zraka, te da su u vakuumu.


Ubrzani video postavljanja zastave prilikom misije Apollo11. © Ljubaznošću: NASA

Kako je zastava u vakuumu puno osjetljivija na dodir i lako se pomakne, zastavu pokreću astronauti samim dodirom, pogotovo kada okreću zastavu da je zabiju u mjesečevo tlo. Valja napomenuti da je aluminijski štap koji drži zastavu tanak. Zbog toga je podložan vibriranju kada se dotakne, a vibracije dodatno uznemiruju zastavu.

Ekipa stručnjaka za specijalne efekte iz emisije "Mythbusters" s kanala Discovery testirala je ovu teoriju u velikoj vakuumskoj komori na način da su prvo zanjihali zastavu u okruženju sa zrakom, a zatim bez zraka. Dobili su ovakve rezultate.


Snimka pokusa sa zastavom iz emisije Mythbusters.

Sada vidimo da će se zastava u vakuumu zapravo njihati dulje nego na Zemlji, upravo zato što smo oduzeli jedan od čimbenika koji zaustavlja njihanje. Snimka postavljanja zastave iz misije Apollo 17 sama po sebi odlično objašnjava zašto se zastava jako njiše. Ako ste dobar poznavatelj engleskog jezika možete čuti kako astronaut rotira zastavu da bi se namjestio u položaj za fotografiranje, a zastava (koja je u vakuumu podložna lakom pokretanju) se njiše.

Promatrajući samu zastavu možemo vidjeti utjecaj 1. Newtonovog zakona - Astronaut rotira štap koji drži zastavu, budući da je zastava prije toga mirovala, ona je nastojala zadržati stanje u kojem se nalazi. Kada astronaut zarotira štap, prvo se pokrene štap, a onda zastava (bilo je potrebno vremena da se svlada tromost zastave). Sad kad se zastava kreće zajedno sa štapom astronaut je zaustavio štap, ali je sada zastava nastojala zadržati stanje gibanja te se nastavila gibati unatoč tome što se štap zaustavio. Nakon toga se nastavlja njihati dok ju vlastito trenje ne zaustavi.

Još je važno napomenuti da je na fotografijama vidljivo kako se izgled zastave nije promijenio unatoč tome što postoji vremenski razmak između fotografiranja.

Preklopljene dvije fotografije iz misije Apollo 17. © Ljubaznošću: NASA
Vidimo da je zastava u istom položaju na obje fotografije. Sada vidimo da je u vodu pala jedna od najpoznatijih teorija, i to samo primjenom jednostavne znanosti.

Teorija zavjere broj 14:

Na fotografiji nema sjene zastave niti njezinog štapa! Da je tamo zaista bila zastava, morala bi biti i njezina sjena!


NASA-ina fotografija oznake AS11-40-5874 prikazuje kako Buzz Aldrin pozdravlja američku zastavu. © Ljubaznošću: NASA
Ovdje nam teoretičari govore da je zastava naknadno nalijepljena na fotografiju. Također, i u ovoj teoriji vidimo njihov poseban način razmišljanja: "U Apollo program su utrošene stotine milijardi USD, ali eto, nisu imali zastavu na setu pa su je morali naknadno lijepiti." Međutim, ovu teoriju je lako srušiti pomoću uporabe znanosti i pokusa.

Sva slijetanja na Mjesec su se dogodila za vrijeme prve četvrti, kada bi na mjestu slijetanja bilo jutro. Svi znamo da su sjene u jutro izdužene zbog toga što je Sunce nisko nad obzorom, pa se zbog toga ne vidi sjena same zastave, budući da je izvan kadra. Ako malo bolje pogledamo fotografiju, vidimo da je sjena štapa zastave vidljiva, iako je jako tanka.

Sjena štapa zastave ipak je vidljiva. © Ljubaznošću: NASA
Zanimljivo je to što teoretičari zavjere uporno odbijaju činjenicu da je na ovoj fotografiji vidljiva sjena štapa, dok u brojnim fotografijama "vide" ono što nitko pri zdravoj pameti ne vidi. Uzrok tome što se štap ne vidi je oblik terena i kut iz kojeg je zastava fotografirana. Kada pogledamo snimku kamere iz lunarnog modula u isto vrijeme kada je snimljena fotografija, vidimo da je sjena vidljiva.

Isječak iz videa snimanog 16 mm kamerom iz lunarnog modula. © Ljubaznošću: NASA
Ovo znači da na širinu sjene utječe i kut snimanja. Utjecaj kuta na širinu sjene vidimo na primjeru ovog rasvjetnog stupa fotografiranog iz dva različita kuta. Što je kut fotografiranja niži, sjena na fotografiji je tanja.

Lijevo - viši kut fotografiranja, desno - niži kut fotografiranja.
Razgaženo tlo oko zastave također pomaže u stapanju sjene sa tlom. Ovo ćemo prikazati i na pokusu. Koristio sam maketu razgažene mjesečeve površine, lunarnog modula, astronauta, zastave, te jedan izvor svjetlosti. Objekte sam postavio kao i na fotografiji. Vidimo da se i u pokusu sjena zastave gotovo ne vidi.

Pokus s maketom i sjenom.

Iako slabo, sjena štapa zastave ipak je vidljiva.
Iz pokusa vidimo da je sjena štapa zastave stopljena s tlom kada snimamo iz nižeg kuta, no kada snimamo iz višeg kuta, sjena je vidljiva.

Iz višeg kuta fotografiranja sjena štapa je vidljiva.

Usporedba pokusa s maketom i originalne fotografije.
U slijedećem dijelu uhvatit ćemo se u koštac s načinom na koji se kreću astronauti na Mjesecu, koliko visoko skaču i pomažu li im pri tome sajle na kojima navodno vise.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!