Jesmo li bili na Mjesecu? - teorija zavjere, treći dio

Prilikom slijetanja na Mjesec morao se dignuti ogromni oblak prašine uslijed rada raketnih motora. I tko je zapravo snimio Neila Armstronga ako je on bio prvi čovjek na površini Mjeseca?

Misija Apollo 11 bila je prva koja je spustila čovjeka na Mjesečevu površinu. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja5640

Teorija zavjere broj 4:

Noge lunarnog modula su prečiste! To je dokaz da su snimljene u nekom filmskom studiju jer je poznato da bi se za vrijeme slijetanja razletjela prašina, a to znači da bi noge trebale biti prekrivene prašinom!


NASA-ina fotografija oznake AS12-47-6909 prikazuje nogu lunarnog modula nakon slijetanja na Mjesec. © Ljubaznošću: NASA
Ova teorija ponovno pokazuje da ne možete jednostavno izjaviti nešto što se vama čini logično, a da pri tome ne uzmete u obzir sve činjenice. U ovoj teoriji opet vidimo površnost teoretičara zavjere koji su pokazali da ni sami ne znaju što se prilikom slijetanja zapravo događa. Ali eto, oni su unatoč vlastitom neznanju ipak skupili hrabrosti da ruše rad tisuće znanstvenika koji su radili na Apollo programu.

Budući da je na Mjesecu vakuum tamo nema otpora zraka, pa se prašina ne kovitla i odmah pada na tlo. Doslovno, zrno prašine na Mjesecu ponaša se kao kamenčić kojeg ste trknuli na Zemlji. Kako to zapravo izgleda, i zašto su noge čiste vidjet ćemo na animaciji. Lunarni modul slijeće na površinu. Ono malo plina što stigne do površine rasprši prašinu pod malim kutom i ona pri tome ne dotakne noge. Lunarni modul ima sonde za kontakt s površinom.

NASA-in snimak broj AS11-44-6581 prikazuje lunarni modul pri slijetanju na Mjesec. Ispod nogu se lijepo vide
sonde za kontakt s površinom.© Ljubaznošću: NASA
Kada one dotaknu tlo, astronauti gase motor i modul padne na površinu Mjeseca. Između gašenja motora i pada na površinu prašina se već razleti i pri tome noge lunarnog modula ostaju čiste. Zeleni krug u videu znači da motori rade, crveni znači da su motori ugašeni.
 

Lunarni modul se spušta, motori rade (zeleno svjetlo), nad površinom plinovi iz motora raspršuju prašinu,
kada sonde dotaknu tlo (crveno svjetlo), motor se gasi i lunarni modul lagano padne na površinu.

Naravno, postoje i neke fotografije na kojima je vidljiva prašina na nogama. Najpoznatije su one iz misije Apollo 14. Tamo se prašina nalazi na nogama jer je lunarni modul sletio na neravnu površinu i time zarovao u regolit (mjesečevu prašinu) na površini.

NASA-in snimak oznake AS14-66-9258 prikazuje nogu lunarnog modula koja je utonula u regolit. © Ljubaznošću: NASA

Teorija zavjere broj 5:


Ako je Neil Armstrong prvi čovjek na Mjesecu, nije ga imao tko snimiti kako izlazi iz lunarnog modula! Eto, to je dokaz da ga je snimio snimatelj u studiju i da ljudi nisu bili na Mjesecu!

 

Kamere na lunarnom modulu snimale su silazak Neila Armstronga na površinu Mjeseca. © Ljubaznošću: NASA

Ova teorija spada među najbesmislenije i samo dokazuje ogromnu površnost teoretičara zavjere. Teoriju je toliko jednostavno srušiti da nam neće trebati ni znanstvene činjenice, već tehnološka konfiguracija lunarnog modula.
S lijeve strane ljestava lunarnog modula nalazi se oprema za astronaute (MESA - Modularized equipment stowage assembly). Tu se nalazi i modificirana TV kamera.

Tehnološka konfiguracija donjeg stupnja lunarnog modula. © Ljubaznošću: NASA
Kada je Neil Armstrong izašao iz modula, povukao je ručicu koja se nalazi odmah kod izlaza. Tada se rasklopila oprema, zajedno s TV kamerom koja ga je potom snimila. Kamera je vidljiva na brojnim fotografijama (označena crvenim kružićem). Ručica za aktivaciju MESA-e označena je žutim kružićem.

Na NASA-inom snimku oznake AS12-46-6726 vidi se položaj kamere na lunarnom modulu. © Ljubaznošću: NASA
U idućem nastavku pokazat ćemo zašto su tragovi nogu astronauta na mjesečevoj površini tako oštri iako tamo nema vlage, a obradit ćemo i sve "probleme" koje su teoretičari zavjera izmislili u vezi svjetla i sjena na fotografijama.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!