Američki svemirski brod noćas prelijeće naše krajeve

Četvero astronauta na zahtjevnoj misiji ka ISS-u, preletjet će iznad naših krajeva u misiji Crew-Dragon-1.

Astronauti misije Crew-Dragon-1. © Ljubaznošću: NASA / SpaceX
Članak
0Komentari
Broj otvaranja511

Noćas, preciznije u ponedjeljak 16. listopada 2020. godine u 01:27 po našem vremenu (GMT+1), s raketodroma Cape Canaveral na Floridi polijeće raketa Falcon-9 sa pilotiranim svemirskim brodom tipa Dragon. Protekne li sve prema planu, Crew Dragon-1 će se niti pola sata kasnije (01:52) nakratko nalaziti iznad naših krajeva, no teško da će biti vidljiv golim okom obzirom se Sunce u tim trenucima nalazi na drugoj strani svijeta te neće obasjavati raketu i svemirski brod, odnosno nećemo moći vidjeti refleksiju svjetla od njih.


Putanja leta Crew-Dragona-1. © Ljubaznošću: NASA / SpaceX
Ovog puta u svemirskom brodu nalaze se čak četvorica astronauta, i to je najveći broj astronauta u nekom svemirskom brodu još od posljednje misije raketoplana (space shuttle) Discovery, od 08. srpnja 2011. godine. Zapovjednik boda NASA-in je astronaut Mike Hopkins, pilot Victor Glover, specijalistkinja Shannon Walker te veteran astronaut iz Japana Soichi Noguchi.

Astronauti misije Crew-Dragon-1. © Ljubaznošću: NASA / SpaceX
Zbog jednodnevne odgode lansiranja radi lošeg vremena na Floridi, do ISS-a trebat će im punih 27 sati umjesto ranije predviđenih 8 sati (neki izvori navode dijametralno suprotne podatke!). Misija Crew Dragon-1 trajat će punih šest mjeseci i (do početka svibnja 2021. godine). To je važan korak k radnim operacijama na ISS-u i pripremi Postaje na skorašnje učestalije posjete astronauta ali i korak svojevrsnom uhodavanju i sigurnosti SpaceX-ova pilotiranog svemirskog broda tipa Dragon. U budućnosti NASA i SpaceX izvodit će zajedničke ali i samostalne misije u svemir, uključujući i one turističkog tipa.

Putanja leta dovest će Crew-Dragon-1 iznad naših krajeva.
Noguchi će se sada pridružiti američkim astronautima Wally Schirra i John Young koji su dosad tijekom karijere jedini na svijetu letjeli u svemir koristeći čak tri potpuno različita svemirska broda. Zanimljiva je njegova opaska o astronautskim odijelima SpaceX-a; Odijela su jednostavna što je super, istovremeno loše je što su odijela jednostavna, što ostavlja malo mjesta za eventualnu pogrešku.
x (x)
 

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!