Atlantis, zadnji od svoje vrste - kraj ere raketoplana

Petak, 22. srpnja 2011. u 22:00 sati

Uspješnim slijetanjem NASA-ina raketoplana Atlantis jučer ujutro 21. srpnja 2011. godine  u 11:57 sati, na pistu raketodroma Cape Canaveral na Floridi završena je tri desetljeća duga era krilatih svemirskih brodova tipa "space shuttle". Ponos američke svemirske industrije nakon velikih uspjeha, dvije tragedije i mnogih problema, postaje dio ljudske povijesti. Pet raketoplana letjelo je u svemir; Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis i Endeavour. Prva dva nisu dočekala kraj operativne upotrebe. Uništeni su u tragedijama prilikom slijetanja, odnosno polijetanja pri čemu je poginulo četrnaestero astronauta. Preostala tri raketoplana uskoro će se naći u vodećim američkim muzejima svjedočeći o ljudskoj potrebi za istraživanjem svemira oko nas.


Space shuttle Atlantis u trenutku dodira kotača s pistom na zadnjem letu u povijesti ovih letjelica


Poster space shuttlea Atlantis sa logoima svih njegovih misija


Space shuttle Atlantis po povratku sa zadnjeg leta u misiji STS-135


Fotografija za povijest - ovo su zadnji ljudi koji su letjeli space shuttleom: specijalisti misije STS-135
Rex Walheim i Sandy Magnus, pilot shuttlea Atlantis Doug Hurley i zapovjednik misije Chris Ferguson


Radnici su označili mjesto gdje se zaustavio glavni stajni trap space shuttlea Atlantis po povratku iz posljednje misije.

Raketoplani su u svojih 135 misija prešli preko 870 milijuna kilometara, 355 astronauta letjelo je jednom ili više puta u njima iz šesnaest zemalja svijeta. Nakon što je Atlantis sletio na pistu i zaustavio se, zapovjednik misije Chris Ferguson, kojeg su na trinaestodnevnoj svemirskoj misiji pratili  Doug Hurley, Rex Walheim i Sandy Magnus, kratko je javio kontrolnom centru; Misija STS 135 uspješno obavljena. Tim je riječima završila era raketoplana. Proći će najmanje pet godina prije nego se američki astronauti u svemir ponovo budu vinuli u američkim svemirskim brodovima. Dotad jedina letjelica sposobna ponijeti ljude u svemir biti će gotovo pedeset godina stari koncept ruskih svemirskih letjelica tipa Soyuz.