Drugi pokušaj lansiranja Amerikanaca u svemir

Nakon otkaza lansiranja u srijedu, danas drugi pokušaj. Prvo lansiranje bilo je otkazano zbog vrlo nepovoljnih vremenskih prilika na stazi leta rakete.

Prvi astronauti u prvom privatnom svemirskom brodu s ljudskom posadom. © Ljubaznošću: NASA / SpaceX
Članak
0Komentari
Broj otvaranja401

Večeras u 21:12 sati po našem vremenu (GMT+2) s lansirne rampe 39A, iste one s koje su ljudi krenuli k Mjesecu, Kennedijeva svemirskog centra na Floridi, prema Međunarodnoj svemirskoj postaji krenut će dvoje američkih astronauta u privatnom svemirskom brodu Crew Dragon. Bit će to prvi puta nakon 2011. godine da američki astronauti ponovo imaju mogućnost leta u svemir domicilnom raketom i brodom.

Selfie s astronautima Douglasom Hurleyom i Robertom Behnkenom. © Ljubaznošću: NASA / SpaceX
U srijedu navečer lansiranje je otkazano u posljednjim minutama radi opasnosti da za vrijeme polijetanja raketu i brod pogodi munja. Danas su šanse za lansiranje velike. U ovim trenucima (18:37) astronauti Douglas Hurley i Robert Behnken zauzeli su svoja mjesta u svemirskom brodu. Slijede predlansirne pripreme i posljednje provjere prije lansiranja koje je zakazano u 21:22 sati. Više o svemu u prijenosu uživo možete pratiti ovdje.Behnken (49) je pukovnik američkog ratnog zrakoplovstva i astronaut veteran, letio je u svemir dva puta baš kao i Hurley (53) koji je danas umirovljeni pukovnik američkom korpusa marinaca. Radi se o iskusnim astronautima i profesionalcima kojima je povjeren ovaj opasan ali i za Amerikance povijesni poduhvat.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!