Drugi sovjetski satelit viđen i nad Viroviticom

Utorak, 06. studenog 2007. u 05:55 sati

Drugi umjetni satelit nekoliko dana nakon puštanja (lansiran je 03. studenoga 1957.) viđen je i nad Viroviticom i to 6. studenog ujutro oko 5 sati i 55 minuta. Jednim od očevidnika satelita razgovarali smo, i radnik Trgovačkog poduzeća "Drava" Antun Resner ispričao nam je ovo:


Sputnik 2, službene oznake 1957 Beta

U srijedu 6. studenoga izašao sam rano izjutra, to je bilo po svoj prilici oko 5 sati i 55 minuta, da kao uvijek otvorim putna vrata. Vrijeme je blago, mirno, bez vjetra. Gledao sam u zrak da vidim, da li će biti oblačan dan ili ne. U tome promatranju opazio sam dvije zvijezde i primjetio, da se jedna drugoj velikom brzinom približava. Zvijezde su se nalazile u pravcu strelišta nešto na jugo-zapadu. U prvi mah pomislio sam da jedna zvijezda pada, no međutim ona se je odvajala i penjala gore, odnosno svojom putanjom kretala se u pravcu sjeveroistoka i to u pravcu prema selu Bačevcu. Kada sam se uvjerio, da bi to mogao biti satelit, pozvao sam svoje ukućane da i oni to vide i potvrde.


U satelitu se nalazilo prvo živo biće u svemiru, pas Lajka

Satelit na nebu bio je nešto sjajniji od zvijezde i nešto veći. Brzina mu je bila ogromna, tako da smo tu udaljenost, odnosno preletanje preko Virovitice uspjeli promatrati svega nepunu minutu, bar se meni tako činilo. Vrijeme je bilo vedro i čisto, tako da sam mogao vrlo lijepo promatrati lijet satelita.

Poslije su moji ukućani o tome komentirali, dok pojedinima nije to moglo ući u "glavu", završio je Antun Resner.

Tako je pisao "Virovitički list" broj 201, dne 29. XI. 1957, (Gradski muzej Virovitica - Dubravka Sabolić)