Endeavourov posljednji let je završio

Srijeda, 01. lipnja 2011. u 22:23 sati

NASA-in raketoplan Endeavour uspješno je danas u 08:34 sati po našem vremenu, prizemljen na pistu broj 15 Kennedyjeva svemirskog centra na Floridi. Astronauti Greg Johnson i Mark Kelly izveli su uspješno noćno slijetanje najnovijeg svemirskog broda u floti raketoplana. Procedura samog slijetanja započela je u 07:29 sati paljenjem raketnih motora za povratak na Zemlju. Bila je ovo posljednja misija Endeavoura u svemiru. U 09:20 sati astronauti su izašli iz letjelice, a brigu o njoj preuzelo je tehničko osoblje.


Endeavourov poster s logoima svih njegovih misija


Dobrodošao kući Endeavour!  ©Image Credit: NASA/Bill Ingalls

Endeavour je u svemir letio dvadeset i pet puta, od čega dvanaest posjeta Međunarodnoj svemirskoj postaji te jedno spajanje s ruskom postajom MIR. Tijekom skoro dvadeset godina operativne upotrebe letjelice, Endeavour je u svemiru boravio 299 dana, oko Zemlje je obišao 4.677 puta i pri tomu napravio preko 220 milijuna kilometara. Astronauti su Endeavourom tijekom operativne upotrebe izveli i nekoliko vojnih misija.


Endeavourov sretan povratak s posljednjeg leta u svemir.  ©Image Credit: NASA/Chuck Tintera


Fotka za uspomenu i povijest, s lijeva: ESA-in astronaut Roberto Vittori i NASA-ini astronauti Gregory H. Johnson (pilot),
Mark Kelly (zapovjednik misije), Michael Fincke, Greg Chamitoff, i Andrew Feustel (svi specijalisti misije).
©Image Credit: NASA/Bill Ingalls

Prvi od američkih modula (Unity) na ISS-u dopremljen je upravo ovim brodom. U svojem CV Endeavour bilježi prvu istovremenu svemirsku šetnju (EVA) trojice astronaute, hvatanje i spašavanje neispravnih satelita (Intelsat 603), servisnu misiju Hubble Space Telescope, radarsko mapiranje Zemlje, opremanje ISS-a (solarni paneli, robotičke ruke Canadarm i Dextre)... Nakon ove misije (STS 134) koja je trajala 15 dana, 17 sati, 39 minuta i osam sekundi Endeavour će biti podvrgnut složenom postupku dekomisije, odnosno prilagodbe za njegov postav u Los Angeles muzeju avijacije.