Kineska misija kreće po uzorke Mjesečeve površine

U studenome 2017. godine očekuje se lansiranje nove kineske lunarne misije letjelicom Change 5 koja na Zemlju treba donijeti uzorke tla s Mjeseca.

Umjetnički prikaz lansiranja s Mjeseca kineske kapsule s uzorcima.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1204

Četrdeset i jednu godinu nakon ruske robotičke misije Luna 24, koja je s Mjeseca na Zemlju (1976.) donijela uzorke površine, na sličan zadatak tijekom studenog 2017. godine, kreće kineska letjelica Change 5. Ona će biti lansirana novom, teškom raketom Long March 5 (uspješno isprobanom u studenom 2016. godine) iz Wenchang svemirskog centra smještenog na otoku Hainan.

Change 5 ima masu od 8.200 kg. Nakon lansiranja i puta prema Mjesecu, lander će se mekano spustiti na Mjesečevo tlo. Specijalnim sustavom prikupiti će oko 2 kg materijala, pospremiti u kapsulu na vrhu landera, a zatim će ista biti lansirana u Mjesečevu orbitu, spojiti se s modulom koji će ju zatim uputiti prema Zemlji.


Model kineskog mjesečevog landera.
Kapsula s uzorcima Mjesečeva tla zaštićena je toplinskom oplatom što će omogućiti preživljavanje prolaska kroz atmosferu Zemlje pri velikim brzinama (testirano u misiji Change 5T1 tijekom 2014.). Završni dio puta kapsula će usporiti i spuštati se pomoću padobrana sve do slijetanja na kineski teritorij. Cijela misija trajati će nekoliko tjedana. Prođe li sve po planu, ali i za slučaj da nešto zakaže, za 2020. godinu predviđena je "back up" misija Change 6 koja bi imala zadatak da to isto ponovi ali uzimajući uzorke s nama nevidljive strane Mjeseca.

U bližoj budućnosti Kinezi ka našem prirodnom satelitu planiraju poslati i dorađenu verziju misije Change 3. Ta unaprijeđena kopija (Change 4) na Mjesec će dopremiti lander i rover. Bude li uspješno, biti će to prvo slijetanje na "tamnu stranu" Mjeseca ikada. Kinezi rade velike pripreme uz mnogobrojna testiranja za ovaj iznimno složen tehnički poduhvat.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!