Lansirana Unha-3

Sjeverna Koreja je u četvrtak, 12. travnja 2012. godine, kasno navečer po našem vremenu (23:29) uspješno lansirala veliku raketu Unha-3 (Galaktika-3).

Raketa UNHA-3
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2099

Trostupanjska raketa sa službenim zadatkom da u svemir postavi meteorološki satelit ipak nije stigla predaleko. Nakon 139 sekundi leta došlo je do dezintegracije rakete i njezina pada u more. Zasad nema priopćenja iz Sjeverne Koreje o tome što se zapravo dogodilo no raketa i njezin teret (ma kakav bio) nisu dostigli svemirske visine. Iako se ovime krši rezolucija UN-a na temu testiranja raketa dugog dometa koje mogu dostignuti svemirska prostranstva ali i biti interkontinentalni nosači atomskih bojevih glava dio "pozitivne priče" došao je iz same Sjeverne Koreje tek nekoliko dana prije lansiranja kada su na lansirno mjesto pozvani novinari iz cijelog svijeta da ih se uvjeri kako je riječ o mirnodopskom projektu.


Unha-3 prije lansiranja.
Iako se smatra kako je neuspjeh zadao težak udarac predsjedniku Kim Jong Unu, s tehničke strane gledano Korejci su uspjeli načiniti raketu, lansirnu rampu i prateću infrastrukturu te izvršiti uspješno lansiranje. Uspiju li otkloniti tehničke probleme koji su uzrokovali dezintegraciju rakete mogli bi već za nekoliko mjeseci biti sposobni ponoviti lansiranje drugom raketom i dosegnuti svemir. Nepunih 150 kilometara koje je prva Unha-3 uspjela prevaliti prije pada u ocean u svijetu aeronautike ipak može biti okarakterizirana kao uspjeh.

Meteorološki satelit kojega je UNHA-3 trebala ponijeti u orbitu.


Nije neobično da se i velikim svemirskim silama dogode neuspješna lansiranja s višestruko isprobanim raketnim sustavima. Na stranu političke ili vojne konotacije izvjesno je kako se na dalekom istoku pojavila zemlja koja će uskoro biti sposobna vlastitim snagama dosegnuti svemir. Samo lansiranje obavljeno je s raketnog poligona Tongchang-ri na sjeveru zemlje. Unha-3 visoka je gotovo 30 metara, a njezina startna masa iznosi preko 90 tona.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!