Mars Odyssey na operaciji presađivanja organa

No dobro, nemojte baš doslovno naslov članka primiti k srcu, neće boljeti. NASA-ina letjelica u Marsovoj orbiti najstariji je starosjedilac tamo daleko i ne, ne ide na operaciju u kiruršku ambulantu no kada bi bila riječ o čovjeku - hmmm…

Računalni prikaz Mars Odysseya iznad Marsa.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1330

Ne bismo imali ništa protiv da si i naša vrsta može nešto takvo priuštiti. Ukoliko pratite napise o svemirskim misijama zasigurno znate kako se prilikom konstrukcije međuplanetarnih letjelica troškovnici misija penju u nebo. Dijelom je to tako poradi ekstremno zahtjevnih tehničkih parametara, a dijelom i zato jer se u većini slučajeva zapravo grade dvije, tri pa i više identičnih letjelica odnosno njihovih podsustava. I dok jedna od njih zaista ode u svemir, ostale tehničke tvorevine ostaju na Zemlji u laboratorijima i služe kao kontrolni sustavi na kojima se testiraju i ispravljaju nepredviđene situacije. No i na samim svemirskim letjelicama postoje udvojeni sustavi koji rade u redundanciji ili naprosto "spavaju", a bude se i koriste kada primarni sustavi zakažu.

Upravo se tako nešto sada događa na Mars Odysseyu. Kontrola misije odlučila se za složenu tehničku operaciju kojom će se orijentacijski sustav letjelice iz "A" paketa opreme, a koji pokazuje očigledne znakove zamora materijala, zamijeniti onime iz "B" paketa. Bilo bi jednostavnije da se Mars Odyssey jednostavno u cijelosti prebaci s "A" na "B" sustave no za time (još) nema potrebe, a inženjeri ne žele čekati da "A" orijentacijski sustav u cijelosti zakaže pa da se tek onda intervenira.


Mars Odyssey je najdugovječniji marsov umjetni satelit. © Ljubaznošću: NASA
Jedanaest godina se koristi primarni računalni sustav sa svim podsustavima u koje ulazi i sustav navigacije. On je iznimno važan radi pravilne orijentacije letjelice, njezinih solarnih panela i antena te mogućnosti njezina upravljanja u prostoru. Prespojiti će se samo žiroskopski sustav s "B" paketa opreme na primarni sustav. Time će se postići nesmetan rad letjelice te ostaviti svojevrsna pričuva obzirom će se žiroskopi, koji su se do sada koristili, provesti u hibernaciju, a biti će ih moguće ponovo koristiti kada se za to ukaže potreba. Letjelica će se instrukcijama sa Zemlje najprije "umrtviti" (safe mode), a zatim testirati i rekonfigurirati kako bi računala koristila pričuvni sustav, koji je zadnji puta korišten prilikom njegova ispitivanja na Zemlji prije gotovo 13 godina!

Početak ove zahtjevne operacije bio je u ponedjeljak (05. studenoga 2012. godine), a očekuje se kako će Mars Odyssey potpuno biti operativan kroz desetak dana. Eh, kada bi mi kao ljudi mogli tako, prebaciti se primjerice s primarnog, oštećenog zgloba koljena na rezervni zglob... Inače, Mars Odyssey je lansiran 07. travnja 2001. godine, nepunih godinu dana kasnije pristigao je u orbitu oko crvenog planeta gdje se i danas nalazi te istražuje Mars. Zahvaljujući svojim komunikacijskim kapacitetima, on služi i kao radio relejna postaja za rovere (ex) Spirit, Opportunity te Curiosity. Najdugovječnija je operativna letjelica na i oko Marsa svih vremena, a na nju se ozbiljno računa još najmanje nekoliko godina.

Tematski povezani članci
Rekord Odiseja oko Marsa
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!