Najbrža svemirska letjelica na pola puta do cilja

Četvrtak, 31. prosinca 2009. u 00:55 sati

Američka robotička letjelica New Horizons jučer u večernjim satima prešla je točku koja predstavlja polovinu udaljenosti između matičnog planeta (Zemlje) i njena odredišta (Plutona). Jedna od najvažnijih letjelica današnjice lansirana u siječnju 2006. godine je ka najudaljenijem planetu Plutonu (koji je u međuvremenu izgubio "pravni" status planeta). Na svoje primarno odredište stići će u ljeto 2015. godine. Najbrža je to letjelica koju smo poslali u svemir! Iako se prema Plutonu kreće brzinom od preko 50.000 km/h poradi udaljenosti koje se mjere milijardama i milijardama kilometara potrebno joj je još nekoliko godina da bi stigla do cilja. New Horizons je samo ove godine prevalio preko pola milijarde kilometara, no kada nakon desetljeća leta napokon stigne do Plutona tek će tada započeti njegova odiseja.


Zemlja je za New Horizons samo mala svjetleća točka u svemiru

Letjelica koja će po prvi puta u povijesti vidjeti svjetove iza Neptunove staze, letjelica koja je u trenutku lansiranja poslana k jednom nebeskom objektu, a još barem nekoliko njih trebala bi istraživati nakon bliskog preleta pored Plutona. Ti novi svjetovi nisu bili otkriveni u vrijeme lansiranja - astronomi ih tek trebaju pronaći. U međuvremenu letjelica je najveći dio godine uspavana. Rekli bi da se nalazi u hibernaciji iz koje je inženjeri leta povremeno nakratko probude kako bi provjerili stanje letjelice, programskim putem popravili uočene nedostatke ili nepravilnosti te modernizirali njezin elektronički mozak. Naredno kratko buđenje biti će nakon Nove godine, a veliki "sistematski pregled" ili kako se to stručno kaže godišnja provjera aktivnosti letjelice, izvršiti će se tijekom svibnja-srpnja naredne godine. Obzirom na važnost letjelice, njezino izuzetno dobro stanje te ipak postojeću mogućnost pogreške prilikom daljinskog tretmana novim setovima naredbi New Horizons ima blizanca na Zemlji.


Nakon devet i pol godina New Horizons na prvom cilju - Plutonu

Pri sveučilištu John Hopkins, Mariland, nalazi se identična kopija ove letjelice na kojoj se najprije provode sve nove naredbe, tek kada se provjeri da je sve OK one se putem velikih radioteleskopa šalju k New Horizonsu. Na obljetnice lansiranja New Horizonsa cijeli se tim znanstvenika i tehničara sastaje kako bi upriličili skromnu proslavu "rođendana letjelice". Neslužbeno saznajemo kako će ove godine za vrijeme proslave najviše govora biti oko desetak potencijalnih objekata za istraživanje nakon što letjelica projuri pored Plutona. Navodno, tim New Horizons je u svoj program ubacio četiri konkretna nebeska objekta tamo negdje u ledenoj tmini svemira.