Nisu preživjeli

Nada umire posljednja, a indijska je umrla zauvijek. Pronađeni ostaci indijskog mjesečevog landera i rovera Vikram - Pragyan.

Rover misije Chandrayaan 2. © Ljubaznošću: ISRO
Članak
0Komentari
Broj otvaranja458

Chandrayaan 2 na put ka Mjesecu krenuo je još 2007. godine. Indijski orbiter i rover s ruskim landerom nikako nije bila loša opcija za uspjeh misije. Ipak tijekom vremena i uslijed "lošeg horoskopa" po Ruse (Fobos-Grunt, na kojem se temeljio poveći dio landera u misiji Chandrayaan 2) cijeli je projekt sa sva tri ključna elementa spao na indijska leđa. Ambiciozna skalamerija sastavljena od orbitera (Chandrayaan 2), landera (Vikram) i rovera (Pragyan) krenula je put Mjeseca 22.06.2019. godine.


Mjesto udara Vikrama u mjesečevo tlo. © Ljubaznošću: NASA / Goddard
Odvajanje orbitera od landera s roverom prošlo je dobro. Slijetanje je protjecalo uredno sve do nekih 2100 metara iznad regolita. Tada je skup programskih pogrešaka i neispravnih (ili krivo tumačenih) podataka na trajektoriji slijetanja, doveo do gubitka radio signala. Bilo je jasno da su i Indijci, baš kao i nešto prije njih Izraelci, stigli na Mjesečevo tlo ali ne po principu mekog, već neplaniranog, tvrdog slijetanja. Ipak, u ponekim izjavama indijskih dužnosnika dala se naslutiti mala, ali ipak tinjajuća nada kako je možda lander "nekako" i uspio sletjeti neoštećen ali bez mogućnosti komunikacije. I to bi bio veliki uspjeh. Sada je ta nada - umrla.

Udar je jasno vidljiv. © Ljubaznošću: NASA / Goddard
NASA-ina letjelica LRO snimila je mjesto gdje se jasno vidi kako je Vikram, skupa s Pragyanom pošteno tresnuo u Mjesečevo tlo i raspao se sve u šesnaest. U potrazi za mjestom udara veliku su ulogu odigrali "neznanstvenici". NASA je pasionirane ljubitelje svemira pozvala u potragu za nestalim landerom i roverom objavivši fotografije LRO. Ubrzo poslije objave fotografija (26.09.2019. godine), trideset trogodišnji  Shanmuga  Subramanian iz Chennai-a, četvrtog grada po broju stanovnika u Indiji, objavio je pronalazak mjesta udara.
Bilo je potrebno još dva mjeseca rada da se s potpunom sigurnošću može reći; Da, to su ostaci indijske misije na Mjesecu. S druge strane orbiter marljivo i uspješno odrađuje svoju misiju kružeći oko Mjeseca, čekajući na nov pokušaj slijetanja u misiji Chandrayaan 3, možda već dogodine i uz malo više sreće.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!