Otpisani - Fobos 1 i Fobos 2

Ono čime su Phobos 1 i Phobos 2 zaslužili biti na mojoj listi otpisanih je Ono, što i kako bi bio izgledao svijet planetarnih istraživanja da su odradile cijeli planirani posao.

Phobosov krater Stickney i u njemu manji krater Limtoc. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja208

Pomalo nam je neshvatljivo danas razmišljati o pretpotopnim vremenima u kojima ljudi nisu imali mobitele, vremenima u kojima nije bilo interneta, a informacije o svemirskim istraživanjima u koliko toliko realnom vremenu, bile su nedodirljivo vlasništvo tv dnevnika i dnevnih novina. Hmm, kad bolje razmislim, nisu ta vremena ni bila tako davna, ali o tome u nekom drugom tekstu. Sovjetski savez šezdesetih, sedamdesetih godina prošlog stoljeća gordo je koračao po bližem i daljem svemiru. Lunohodi, Venere, VeGe... pronosile su slavu srpa i čekića ali na crvenom Marsu - nije išlo najbolje. Lokalne dnevne novine Glas Istre objavile su povremeno kako je ta i ta sonda odradila planirane zadatke i završila svoju misiju. Bilo je to idiotsko objašnjenje za problem/e koji je prouzročio prestanak rada letjelice.

Phobos 1 na poštanskoj marki.
Onda su u ljeto 1988. krenuli Phobos 1 i Phobos 2 ka Marsu. Časopis Galaksija je objavio skice u boji kako će se misije odvijati. Za mene kao srednjoškolca, to su bili favoriti. Nova fizionomija letjelica čiji su više nego "polublizanci" (VEGA 1 i 2) uspješno odradili prezahtjevnu misiju istraživanja Venere i Halleyeva kometa, davali su nadu kako će crveni Mars ovog puta "pasti". Ljeto nije ni završilo, a Glas Istre je objavio kako je Phobos 1 odradio planirane zadaće i završio s radom. Još i danas negdje imam isječak iz novina o tome. Bio sam razočaran, ali Phobos 2 je bez greške gutao milijune kilometara i hitao k cilju. Početkom 1989. Phobos 2 ulazi u orbitu oko Marsa, svega dva dana kasnije mrtav Phobos 1 proletio je onkraj Marsa bez da je riječ pustio. Naredna dva mjeseca Phobos 2 uspješno i po planu istraživao je Mars i približavao se svom cilju - malenom prirodnom mjesecu Fobosu.

Phobos 2.
Nije prošao ni prvi tjedan proljeća, a komunikacija s Phobosom 2 je prestala. Sredinom travnja i ova je letjelica završila planirane operacije i završila svoju misiju. Imao sam sada dva isječka iz novina, umnogome slična članka o sovjetskom pokušaju osvajanja Marsa. Nije im bilo suđeno. Desetljećima kasnije informacije o ovim misijama isplivale su na svjetlo dana. Kolega i prijatelj Drago Dragović o ovim je letjelicama napisao nekoliko knjiga, toplo ih preporučam za čitanje u dahu! Sve u svemu obje su ove letjelice polučile uspjeh i svojim tvorcima ali i znanstvenicima podarile važne i vrijedne informacije. Šteta je samo da u njihovo vrijeme te informacije nisu bile globalno dostupne. Hladni rat, američka blokada i poslovična sovjetska tajnovitost, stvorili su dojam kako su ove misije bile neuspješne, a nije bilo tako.

Phobos 2.
Ono čime su Phobos 1 i Phobos 2 zaslužili biti na mojoj listi otpisanih je Ono, što i kako bi bio izgledao svijet planetarnih istraživanja da su odradile cijeli planirani posao. Naše znanje o Marsu i njegovim satelitima bilo bi daleko veće. Zemaljski laboratoriji imali bi vanzemaljsku supstancu "pod mikroskopom", tu kod nas na Zemlji! Uspjeh i propaganda sovjetskog osvajanja Marsa, neminovno bi omogućila novac za domicilne misije koje su već bile u razvoju. Sve to u devedesetima, a naspram kojih današnje pa i sutrašnje misije izgledaju pomalo "ogoljeno". Penetratori, mikro roveri, skakači, mikro landeri, balonske sonde... svakojaka čuda tehnike, pokazivala su i entuzijazam, inovativnost i želju da osvojimo (možda bi bolje bilo reći; "da shvatimo") svjetove. Takav uspjeh i nadolazeće misije neminovno bi pokrenule i konkurenciju. A tek uspjeh Phobosa nadograđen misijom Mars 94/96!? Phobosi su bili prekretnica, da su uspjeli u potpunosti, sve ono što danas radimo ili ćemo sutra tek raditi na i oko Marsa, bila bi povijest.

Ovako, nesretan niz okolnosti od Phobosa kao predvodnika uzrokovao je otupljivanje oštrice slanja robota na susjedni nam svijet. Zahvaljujući Phobosima naše znanje i zanimanje za Mars prošireno je. Zahvaljujući Dragu Dragoviću i njegovim knjigama danas o Phobosima znamo puno više nego smo se i usudili pomisliti u vrijeme njihova lansiranja. Zahvaljujući Phobosima imam misli i maštanje te se nerijetko i danas uhvatim u njima; Zamislim Phobos 1 i Phobos 2 kako marljivo rade svoj posao na svijetu kojeg svake noći gledam iz kreveta kroz staklena vrata spavaće galerije nad jugoistočnim horizontom.
x (x)
 

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!