Tiangong-1 spreman za novi susret

Kinesku svemirsku postaju moguće je tijekom pojedinih noći vidjeti i iz naših krajeva i to golim okom kako polako, poput sjajne "zvijezde", prolazi nebom.

Lansiranjem rakete Dugi marš II-F, Kina je lansirala svemirski modul Tiangong-1. © Ljubaznošću: Petar Kujundžić / Reuters
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1559

Kineska svemirska postaja prve generacije Tiangong-1 spremna je za novi susret sa svemirskom brodom tipa Shenzhou. Iako je prvobitno planirano lansiranje Shenzhou-9 za svibanj 2012. godine, sada je jasno kako će se spajanje ove dvije letjelice dogoditi tijekom lipnja, najkasnije srpnja 2012. godine. Raketa CZ-2F koja će ponijeti Shenzhou-9 u svemir dopremljena je na lansirnu rampu raketodroma Jiuquan početkom ovog mjeseca. Prema projiciranim trajektorijama putanje svemirske postaje i njezinog manevriranja, upravljane iz kontrole leta, razvidno je kako se lansiranje pilotiranog Shenzhou-9 (tročlana posada) očekuje sredinom lipnja. Rezervni termin je dva tjedna kasnije, početkom srpnja.


Kineska svemirska postaja Tiangong-1. © Ljubaznošću: Gullermo Munro / China Daily
Kao najvjerojatniji datum lansiranja trojice taikonauta spominje se 17. lipnja 2012. godine. Misija Shenzhou-9 trajati će maksimalno 15 dana za koje će vrijeme po prvi puta u povijesti kineske astronautike biti spojena bespilotna postaja i pilotirani svemirski brod. Istovremeno, sudeći prema dostupnim podacima Kina je odustala od lansiranja Shenzhou-10 barem prema ranije poznatom programu događanja. Kao jedan od uzroka moguća su financijska ograničenja ali i dobri rezultati dosadašnjih letova koji su odradili i potvrdili mogućnosti kineske tehnike u veoma teškim (svemirskim) uvjetima, te nije nužno dva puta isprobavati ono što je uspješno odrađeno u svemiru i tisućama puta u simulatorima misija. Kinesku svemirsku postaju moguće je tijekom pojedinih noći vidjeti i iz naših krajeva i to golim okom kako polako, poput sjajne "zvijezde", prolazi nebom.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!