Virgin Galactic na putu ka cilju

Nakon prve letjelice ovog tipa izgubljene u udesu 31. listopada 2014. godine pri čemu je poginuo kopilot, drugi primjerak Virgin Galactic-ova suborbitalnog svemirskog broda, obavio je uspješni let 11. siječnja 2018. godine.

Virgin Galactic-ov SpaceShipTwo na pokusnom letu.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1542

Drugi primjerak Virgin Galactic-ova suborbitalnog svemirskog broda tipa SpaceShipTwo, VSS Unity, obavio je uspješni let 11. siječnja 2018. godine pri čemu su piloti Mark Stucky i Michael Masucci iskušavali ponašanje letjelice do maksimalnih brzina od 0.9 M koje letjelica postiže bez korištenja raketnog pogona. Bio je to prvi let VSS Unity-a od kolovoza prošle godine. U međuvremenu su konstruktori izvršili nekoliko preinaka na letjelici u cilju poboljšanja sigurnosti i upravljivosti letjelice. Nakon otpuštanja od matičnog broda (specijalnog aviona White Knight Two) VSS Unity je nastavio let poput jedrilice. Iako na letjelici nije bio montiran raketni motor, njegove komponente i gorivo je u volumensko-masenom obliku odglumio specijalni spremnik s vodom.


Virgin Galactic-ov SpaceShipTwo, VSS Unity. © Ljubaznošću: Virgin Galactic
U drugoj fazi leta VSS Unity-a voda je izbačena iz spremnika kako bi se vidjelo ponašanje letjelice u konfiguraciji "pun/prazan" spremnik goriva. Virgin Galactic zasad nije obznanio datum testiranja ove letjelice s raketnim motorom. VSS Unity namijenjen je za turističke letove iznad Karmanove granice svemira. Dva pilota i šestero putnika, na visinu od 15 km ponijeti će White Knight Two, a zatim će VSS Unity vlastitim raketnim motorom krenuti na visine od preko 110 km te se polako, poput jedrilice, u zadnjoj fazi leta vratiti na pistu Virgin Galactic-ove svemirske luke America u Kaliforniji. Podsjećamo da je prva letjelica ovog tipa, VSS Enterprise, izgubljena u udesu 31. listopada 2014. godine pri čemu je poginuo kopilot Michael Alsbury.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!