Voyager 2 - prvih 35 godina

Kada je NASA 20. kolovoza 1977. godine lansirala Voyager 2 malo se tko nadao kako će ova letjelica (baš kao Voyager 1 lansiran 05. rujna iste godine) preživjeti punih 35 godina u ne baš gostoljubivom okružju.

Računalni prikaz Voyagerovog susreta s Uranom.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2447

Štoviše, i nakon punog radnog staža ove letjelice ne idu u mirovinu još najmanje 5-10 godina, na koliko se procjenjuje da će njihov nuklearni generator električne energije uspjeti davati dovoljno struje za rad instrumenata i slanje podataka na Zemlju. Ed Stone, voditelj znanstvenog tima Voyagera s California Institute of Technology u Pasadeni kaže kako su letjelice u dobroj "kondiciji" te da se s njima gotovo svakodnevno vrši kontakt. Tijekom svih ovih godina Voyager 2 prevalio je 15 milijardi kilometara, dok je putanja Voyagera 1 bila ponešto drugačija te je on dosad prevalio 18 milijardi kilometara.


Voyager 2, letjelica koja se nikada neće vratiti u Sunčev sustav. © Ljubaznošću: NASA

Posljednji Voyagerov snimak naše Zemlje iz dubina svemira. © Ljubaznošću: NASA

Kratki video će vas upoznati s misijom Voyager
Oboje se već neko vrijeme nalaze na granici međuzvjezdanog područja (vanjski rub heliosfere) te nam odatle šalju informacije o kojima smo dosad mogli raspravljati samo na teoretskoj razini. Kada će Voyageri ući u međuzvjezdani prostor znanstvenici ne znaju, no požive li ove letjelice "još samo malo" njihovi će nam instrumenti prenijeti informacije koje će to potvrditi. Koliko su Voyageri daleko možda najbolje dočarava situacija da nam za prijem signala od primjerice Voyagera 1 sada treba gotovo punih 17 sati! Sretan rođendan Voyager 2!

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!