Astronauti i roboti za Mars su u karanteni

Astronauti su u karanteni. Ona je uobičajena prije letova u svemir, samo što je u ovom slučaju započela nešto ranije.

Put na Mars misije ExoMars odgođen je za dvije godine. © Ljubaznošću: Max Alexander / Airbus
Članak
0Komentari
Broj otvaranja243

Iako je koronavirus zabrinuo veliki dio svijeta ono što danas znamo o njemu ipak umiruje. Nesporna je mogućnost brzog širenja među ljudima ali je njegova manifestacija  u velikoj većini slučajeva zaraženih zapravo blaga i jedva primjetna klinička slika. Borba protiv virusa u svakodnevnom životu velike rezultate daje primjenom pojačane higijene (dezinfekcije) ruku i opreza pri izlaganju sluznica usta, nosa, očiju potencijalnim upadima virusnih tijela te postupci distanciranja (izoliranja) od većih skupina ljudi.

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji nema koronavirusa s obzirom da je zadnja pristigla posada na svoj put krenula još u rujnu prošle godine, prije nego smo i čuli za COVID-19 (SARS-CoV-2).

Posada za let prema ISS-u je u karanteni. © Ljubaznošću: Roscosmos
U Zvjezdanom gradu kraj Moskve ruski kozmonauti Ivan Vagner i Anatoly Ivanishin te američki astronaut Chris Cassidy pripremaju se za misiju ka ISS na koju će poletjeti 09.04.2020. godine. U strogoj su izolaciji od vanjskog svijeta ali i od pričuvne posade. Njihove pripreme odvijaju se normalno po planu i programu. Izlasci iz Zvjezdanog grada su im zabranjeni. Prošlog utorka Cassidy je na svom Instagram profilu objavio fotografije kako se zabavlja na uličnom festivalu u Moskvi dan ranije.

S obzirom na dvadesetak potvrđenih zaraza koronavirusom, na širem području Moskve sve planirane posjete, uključujući i desetljetne rutine kozmonauta (obilazak zidina Kremlja, posjet muzeju Koroleva...) otkazane su.

I misija ExoMars se nalazi u karanteni zbog čega je odgođen njezin let prema Marsu. © Ljubaznošću: Max Alexander / Airbus
Zvjezdani grad zatvoren je za javnost i turističke posjete, a press konferencije na kojima će kozmonauti i astronaut  sudjelovati prije polijetanja odvijati će se pod zaštitnim staklenim "kavezima". Pavel Vlasov, direktor Zvjezdanog grada kaže kako se sve stručno-tehničke i organizacijske pripreme, odvijaju normalno uz oprez kako se virus ne bi slučajno prenio na svemirske putnike. Karantene su i inače uobičajene prije letova u svemir, samo što smo u ovom slučaju s tim postupcima započeli nešto ranije, zaključuje Vlasov.

Putovanja ljudi u svemir neće se otkazati no istovremeno su otkazana polijetanja raketa sa satelitima iz Francuske Gvajane (CNES) ali i europsko-ruska robotička misija na Mars, s obzirom na nemogućnost osiguranja dostatne karantene za veliki broj osoblja zaduženog za kompletiranje i lansiranje misije koja će na put ka Marsu morati pričekati sljedeći lansirni prozor, 2022 godine.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!