Change 4 - svijetla strana istraživanja druge strane Mjeseca

Kinezi su nas već poodavno naviknuli da su njihova istraživanja svemira, letjelicama sa i bez ljudske posade, pomno isplanirana, brižljivo izvedena i tehnički, skoro, savršena.

Change 4 kojega je snimio rover Yutu 2.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja505

Složena misija istraživanja druge strane našeg prirodnog satelita podrazumijevala je poduhvat kakav dosad nitko nije izveo; postavljanje radio relejnog satelita kod Mjeseca, lander sa cijelom paletom instrumenata te pokretno istraživačko vozilo - rover.

Najprije je (20.5.2018. godine) lansiran satelit Queqiao, temeljen na Change 2 tehnološkom dizajnu, u takozvanu halo orbitu na L2 točku sustava Mjesec - Zemlja.

S njime su poletjeli i Longjiang 1 i 2 mikrosateliti namijenjeni istraživanju neba u području 1-30 MHz, a to je područje zbog fizikalnih zakonitosti praktično nemoguće istraživati iz Zemljine orbite. Longjiang 1 nije dospio na planiranu orbitu za razliku od Longjiang 2 koji vrijedno skuplja podatke od kojih se očekuje da naprave svojevrsnu revoluciju u području radioastronomije.

Kineski lander Change 4 na Mjesečevoj površini.
Krešendo Odiseje k drugoj strani Mjeseca u krater Von Karman, započeo je 7.12.2018. godine lansiranjem landera i rovera. Change 4 stigao je do Mjeseca pet dana kasnije, a besprijekorno slijetanje na njegovo tlo dogodilo se 3.1.2019. godine. Još istog dana rover je sišao s landera i kotačima zagrebao regolit.

Kineska svemirska agencija prenosila je događanja gotovo u realnom vremenu, cijeli svijet dobio je prve fotografije i filmove uspješno obavljenog prvog dijela povijesnog slijetanja na drugu stranu Mjeseca. Za visokokvalitetne fotografije i panorame ipak smo morali malo pričekati. CNSA je u petak 11.1.2019. godine, po našem vremenu, u medije pustila ponešto novih fotografija i prekrasnu panoramsku fotografiju na kojoj se vidi lander Change 4, tragovi kotača u regolitu, rovera Yutu 2 i njegova sadašnja pozicija. Rover je privremeno statičan kako se ne bi pregrijao i doživio sudbinu prethodnika obzirom su temperature sada tamo dobrano prešle 100°C.

Mali kineski mjesečev rover Yutu 2.
Osobni je dojam da ovo "privremeno zaustavljanje" roverovih aktivnosti malo "miriše" na određene tehničke probleme mada mi je to zaista iznenađujuće, s obzirom da su imali iskustvo s Yutu 1 i vremena da riješe probleme koje je on iskusio. U narednim danima, tjednima, mjesecima koliko ovi strojevi budu tamo izdržali zasigurno ćemo imati još pregršt novih podataka, saznanja i vizualnih materijala kojima ćemo se diviti. Kasnije tijekom godine još nekoliko pretendenata cilja na Mjesec.

Rover Yutu 2 snimljen s landera Change 4.
Pogledajte link List of missions to the Moon, pomaknite sadržaj stranice na dolje do odjeljka "Proposed but full funding still unclear", moguće da se iznenadite tko se tamo nalazi, možda čak i ljudi koje poznajete! Tko će sve uspjeti pokazati će vrijeme. Do tada, pogledajte panoramu s mjesta aluniranja Change 4 i uživajte u prizoru kojeg će netko od naše vrste vidjeti - ne tako brzo, prema svemu sudeći ne prije 2030. godine.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!