EXOMARS 2016 neizvjesna završnica misije

Izgubljeni signali s letjelica. Signal da je lander sigurno sletio na Marsovo tlo zasad nije potvrđen. Što se događa ostalo je zagonetno, inženjeri misije pokušat će doći do odgovora.

Model ESA-ina landera Schiaparelli. © Ljubaznošću: ESA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1689

Europsko-ruska misija na Mars (EXOMARS 2016) lansirana početkom ove godine s namjerom istraživanja Marsa iz orbite (TGO) te tehnološki demonstrator (Schiaparelli) danas u popodnevnim satima stigla je do Marsa. Kontrolni centri misije u Njemačkoj i Moskvi zaprimili su radio signale s orbitera tijekom ulaska u Marsovu orbitu, a zatim su isti izgubljeni (zbog manevra letjelice u radio sjeni iza Marsa). Neizvjestan je i ishod slijetanja landera Schijaparelli.


Shematski prikaz spuštanja Schiaparellija na Mars. © Ljubaznošću: ESA
Radioteleskopi u Indiji zaprimili su radio signale koji su potvrdili ulazak u atmosferu, odvajanje toplinskog štita, otvaranje padobrana... Signal da je lander sigurno sletio na Marsovo tlo zasad nije potvrđen. Kontrolori misije promatraju računalne ekrane no na njima zasad nema definitivne potvrde jesu li ova dva aparata uspjela odraditi završnicu kako je planirano. U 18:45 sati pristigli su signali s europskog Mars orbitera (TGO). Letjelica je uspješno ušla u planiranu orbitu oko Marsa. Za lander Schiaparelli još uvijek je nepoznat ishod slijetanja. Napetost traje... Sutra u jutro znat ćemo točne informacije.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!