Hoće li uspjeti?

Amerikanci vlastitim snagama uskoro (ponovo) u svemiru. Mercury, Gemini, Apollo i space shuttle sada su prošlost. Dolazi nova era svemirskih letjelica.

Umjetnički prikaz Dragona u Zemljinoj orbiti. © Ljubaznošću: SpaceX
Članak
0Komentari
Broj otvaranja114

Nakon gotovo deset godina potpune ovisnosti o ruskim svemirskim brodovima, Amerikanci planiraju 27. svibnja 2020. godine, u svemir zaploviti vlastitim svemirskim brodom. Mercury su odnijeli prve Amerikance u svemir početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Gemini su nastavili priču i pripremali naciju za fantastični Apollo. Uslijedilo je gotovo desetljeće prije nego su shuttleovi opet omogućili astronautima let u svemir, sve do posljednjeg leta u ljeto 2011. godine.

Zapovjedni modul Apolla u muzeju.
Ponovo je prošlo desetak godina bez mogućnosti slanja nekog Amerikanca domicilnim raketama / brodovima u svemir. Sada će se to promijeniti. SpaceX-ov Crew Dragon krenuti će u visine prema Međunarodnoj svemirskoj postaji s astronautima Robertom Behnkenom i Douglasom Hurleyem kao jedinim članovima posade pilotirane inačice svemirskog broda Dragon, koji je do sada, počevši od 2012. godine obavio petnaest opskrbnih letova ali bez posade. Raketa Falcon 9 krenuti će s "Apollove" lansirne rampe 39A na Floridi u 22:32 sati po našem vremenu (UT+2).

Space shuttle Endeavour spojen na Međunarodnu svemirsku postaju. © Ljubaznošću: NASA
Poradi provjere letjelice i mnoštva testiranja i ugađanja parametara leta, dvoje astronauta trebali bi 24 sata nakon lansiranja pristati na ISS gdje ih očekuju dva ruska kozmonauta i jedan američki astronaut. Trajanje njihove pokusne misije nije definirano. Po prvi puta u povijesti astronautike, privatni svemirski brod odnijeti će astronaute u svemir i vratiti ih natrag na Zemlju.

Elon Musk predstavlja Crew Dragon. © Ljubaznošću: SpaceX
Koncem godine na sličnu misiju trebao bi poletjeti i Boeingov "Starliner", a nakon njega tu je još i Sierra Nevadin "Hvatač snova". Možemo reći kako nakon (pre)dugog čekanja, polako dolazi era nove generacije svemirskih brodova s posadom do šestero astronauta, koji su izvorno projektirani za nešto više od pukog kruženja oko Zemlje. Do kraja desetljeća ove moderne "karavele" trebale bi se odvažiti za letove do Mjeseca i natrag. Čovjek se pedeset godina nakon skakutanja po Mjesecu nanovo sprema otisnuti dalje od svoje kolijevke.

Sierra Nevadin Dream Chaser, letjelica za svemir. © Ljubaznošću: Sierra Nevada Corporation
NAPOMENA: Čini se kako će Crew Dragonova putanja nekoliko minuta po lansiranju biti položena tako da ćemo ga moći vidjeti i iz naših krajeva 27. svibnja 2020. godine u kasnim večernjim satima! Više o tome u narednim danima i tjednima.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!